Završetak RACVIAC-ovog Zračnog opservacijskog tečaja

Trenažnim letom u 91. zrakoplovnoj bazi u Zagrebu, danas je, u srijedu 5. ožujka 2014., završen Zračni opservacijski tečaj kojeg je u okviru Sporazuma o Otvorenom nebu (Open Skies Treaty – OST) proveo RACVIAC – Središte za sigurnosnu suradnju.

Tečaj je počeo 24. veljače, okupio je 18 polaznika međunarodnih oružanih snaga, a plod je suradnje Hrvatskog verifikacijskog središta i Ministarstva obrane Mađarske. Održavanje tečaja sponzorirali su Kanada i Savezna Republika Njemačka.

RACVIAC od 2002. godine organizira tečajeve na temu Sporazuma o Otvorenom nebu, a cilj tečaja je obuka osoblja zemalja u Jugoistočnoj Europi za planiranje, organiziranje i izvršavanje Zračne opservacijske misije utemeljene na odredbama Sporazuma o Otvorenom nebu (OST). Sudionike radionice čini vojno osoblje te članovi Verifikacijskih agencija koji su uključeni u izvršenje Misija Sporazuma o Otvorenom nebu, a predavači su predstavnici nacionalnih vlasti, agencija za kontrolu naoružanja i verifikacijskih središta u Kanadi, Republici Hrvatskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj i Mađarskoj.



Priopćenja