Ministar Krstičević u službenom posjetu Rumunjskoj

Potpredsjednici Vlada Rumunjske i Hrvatske potvrdili su dobru bilateralnu suradnju i tom prigodom potpisali Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i Vlade Rumunjske o uzajamnom pružanju potpore države domaćina.

Ministar Krstičević čestitao je Rumunjskoj na desetoj obljetnici članstva u Europskoj uniji i istaknuo: "Ove godine obilježavamo 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Rumunjske i tom prigodom, kao dvije prijateljske zemlje imamo zajedničke susrete i razgovore na različitim razinama. Dijelimo zajedničke interese i slične poglede na sigurnosne izazove. Naši zajednički ciljevi su vjerodostojnost NATO-a i Europske unije, borba protiv rastućeg radikalizma i stabilnost jugoistočne Europe".

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što hrvatski i rumunjski vojnici zajedno sudjeluju u NATO misiji potpore miru u Afganistanu, operaciji KFOR na Kosovu i u Ojačanoj prednjoj prisutnosti (eFp) u Poljskoj. Ojačana prednja prisutnost u zemljama Baltika i u Poljskoj (Enhance Forward Presence - eFP) i odmjerena prednja prisutnost u Rumunjskoj i Bugarskoj pokazatelji su odlučnosti, solidarnosti i ujedinjenosti političke volje za osiguranje sigurnosti.

"Uz zajednički doprinos globalnoj sigurnosti u misijama i operacijama, drago mi je da i u području bilateralne obrambene suradnje ostvarujemo napredak, a danas potpisani Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i Vlade Rumunjske o uzajamnom pružanju potpore države domaćina će je dodatno unaprijediti" rekao je ministar Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo i o povećanim izdvajanjima za obranu. Obje države prepoznale su važnost preraspodjele tereta i povećanja izdvajanja za obranu i uspjele povećati svoje obrambene proračune

Tijekom posjeta, ministar Krstičević sastao se i s ministrom vanjskih poslova Teodorom Meleşcanuom,  kojom prigodom je dogovorena buduća suradnja u koordiniranju predsjedavanjem Europskim vijećem 2019. i 2020. godine. Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnostima u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU.



Priopćenja