Predsjednica RH u posjetu vojarni u Gospiću

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane i posebni savjetnik ministra obrane RH Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane RH Zoran Piličić i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posjetili su danas, 7. rujna 2017., vojarnu "Eugen Kvaternik" u Gospiću, gdje su se susreli s pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, sudionicima gašenja požara iz 1. motorizirane bojne "VUKOVI".

Tom prigodom, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom položila je vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade "Vukovi" u Domovinskom ratu, te razgledala stalnu izložbu fotografija ratnog puta 9. gardijske brigade postavljene u prostorima vojarne.

U svom je obraćanju izrazila zadovoljstvo susretom s pripadnicima PP NOS HKoV-a OS RH, sudionicima gašenja požara iz 1. motorizirane bojne "VUKOVI" zahvalivši im što su odabrali častan vojnički poziv, te što u svim međunarodnim aktivnostima na dostojan način predstavljaju Republiku Hrvatsku i njezine Oružane snage. Poseban naglasak stavila je na veliki doprinos pripadnika OS RH u gašenju požara.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako je se nada da se neće ponoviti ovogodišnja protupožarna sezona koja je bila iznimno zahtjevna. "Ovo je bila jedna od najtežih protupožarnih sezona u kojoj su svakodnevno sudjelovale i zračne i kopnene snage OS RH", rekao je general Šundov.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a OS RH brigadni general Tihomir Kundid predstavio je brigadu, njezin ustroj i misiju, te angažman brigade u međunarodnim vojnim misijama i operacijama. Posebno je istaknuo sudjelovanje pripadnika brigade u PP NOS OS RH, koji su sudjelovali u gašenju požara tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

Po završetku radnog sastanka, izaslanstva su obišla smještajne, radne i obučne kapacitete vojarne, susrela se s pripadnicima PP NOS OS RH i sudionicima gašenja ovogodišnjih velikih požara, ujedno pripadnicima 1. motorizirane brigade "Vukovi", te su prisustvovali pokaznoj vježbi "Reakcija na zasjedu u urbanom području", koju su izveli pripadnici zaštitnog voda iz sastava 1. HRVCON UN inženjerijske satnije.



Priopćenja