Hrvatski kanaderi na međunarodnoj vježbi u Grčkoj

Pripadnici Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, ukupno  4 posade, s dva aviona Canadair CL-415 sudjelovat će na međunarodnoj vježbi civilne zaštite "EU Prometheus 2014", koja se od 1. do 4. lipnja 2014. održava u okolici Atene u Grčkoj.

Uz Hrvatsku i zemlju domaćina - Grčku, na vježbi sudjeluju Italija i Litva te Cipar. Scenarij vježbe obuhvaća situaciju velikih požara koji ugrožavaju industrijska i naseljena područja Grčke, kada nacionalni kapaciteti Grčke nisu dovoljni te se aktivira mehanizam za civilnu zaštitu EU-a i traži pomoć drugih država.

Vježbom se žele uvježbati i provjeriti postupci pružanja međunarodne pomoći, stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite EU-a te procjena koordinacije pomoći putem kriznog centra u Bruxsellesu (Emergency Response Center).

Republika Hrvatska na vježbi Prometheus 2014. sudjeluje s dva modula, od kojih je jedan zrakoplovni vatrogasni modul, a uključuje snage Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. Budući da hrvatske posade kanadera imaju iskustvo pružanja pomoći u gašenjima požara u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Izraelu i Portugalu, ovo je još jedna prigoda za usklađivanje postupaka i procedura za djelovanje u drugim državama, kao i prezentaciju hrvatske taktike gašenja požara iz zraka.

Uz pripadnike Protupožarne eskadrile na ovoj vježbi u drugom, zemaljskom modulu gašenja požara raslinja sudjeluje i 16 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje s vozilima i opremom za gašenje požara.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje odlaska posada u Grčku da dođu u vojarnu Zemunik u nedjelju, 1. lipnja 2014., najkasnije do 6,30 sati.

Osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću 93. zrakoplovne baze, pukovnik Marinko Karačić, mob: 091 400 42 77.



Najave