Izložba u galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u ponedjeljak 5. svibnja 2008. u 19 sati bit će otvorenje izložbe 1. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE. Organizatori izložbe su galerija „Zvonimir“ i Likovni art design studio Ladica iz Zagreba.


Recentnu sliku hrvatske keramike predstavlja 40 izlagača (među inima, Boris Roce, Velimir Mikac, Ivančica Vončina, Đurđica Horvat, Kristina Kojan, Vinko Fišter, Suzana Kljuš, Robert Baća, Irena Škrinjar, Marinko Jelača, Karmen Ptičar, itd) s pedeset radova u odabiru stručnog žirija. Na otvorenju će najboljim autorima biti uručene Zlatna plaketa, tri Srebrne plakete, Zlatna plaketa mladom umjetniku, te 10 počasnih diploma. Pored natjecateljskog dijela, kao posebni gosti, izlažu pozvani autori (Jelena Antolčić, Peruško Bogdanić, Vera Dajht Kralj, Josip Diminić, Vesna Kajić Lalić, Ivan Kožarić, Višnja Markovinović, Zlata Radej, Hanibal Salvaro i Miro Vuco) koji svakako pridonose raznolikosti postava, te učenici Graditeljske škole Čakovec.
Svečano otvorenje bit će popraćeno glazbenim programom Kvarteta flauta Arte (Matea Škarić, Ana Kralj, Irena Crnogaj i Nives Andrijašević Janković).
U predgovoru kataloga Saša Pavković piše, među inim: „Kada je prije nekoliko mjeseci objavljen poziv našim umjetnicima da se natječu za sudjelovanje na Hrvatskom triennalu keramike, jedna je od stavki tog poziva sugerirala kako organizatori očekuju slobodnu uporabu različitih tehnika te maštovite radove u kojima se keramika skladno komponira s drugim likovnim materijalima. Sada kada je izložba pred nama, s radošću možemo zaključiti da je poziv pao na plodno tlo…“ i dalje: …“Zato na ovoj izložbi imamo radove koji su izrađeni od šamotirane, pečene i paljene gline, terakote, majolike, porculana, metala, žica, gipsa, kamenine, u kombiniranim tehnikama; oni su izloženi na postamentima, obješeni na zidove kao slike ili reljefne skulpture, odloženi na pod ili prislonjeni uza zid. Umjetnici koji stižu iz svih dijelova Hrvatske i predstavljaju različite generacije, od onih iznad sedamdeset, do onih ispod trideset godina, složno pokazuju da se keramikom mogu iskazati i likovi i krajolici, simboli, atmosfere, osjećaji i uspomene, ozbiljne teme i zaigrane forme…“
Izložba se može razgledati zaključno do 21. svibnja 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Najave