Svečano obilježen Dan državnosti u Zagrebu i Vukovaru

Svečano obilježavanje 25. lipnja - Dana državnosti započelo je ceremonijama polaganja vijenaca i paljenja svijeća na groblju Mirogoj u Zagrebu. Vijence su položili visoki državni dužnosnici i izaslanstva ispred spomen obilježja Zid boli, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.


Potom je u crkvi Svetog Marka održana Misa zadušnica za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata. Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić. Poslije Mise je u Banskim dvorima održana svečana sjednica Vlade na kojoj su, uz premijera Ivu Sanadera i ostale članove Vlade, sudjelovali i predsjednici Republike i Hrvatskoga sabora Stjepan Mesić i Luka Bebić.
Nakon toga je na zagrebačkome Trgu Josipa bana Jelačića upriličeno svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga RH i hrvatske policije na kojemu su bili nazočni predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader. Pred državnim čelnicima i ostalim uglednicima postrojilo se osam ešalona vojske i policije. Uz ešalon ratnih zastava, ešalon Hrvatske kopnene vojske i ešalon Ministarstva unutarnjih poslova, ešalon Hrvatske ratne mornarice, ešalon Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane bili su postrojeni i ešaloni Zapovjedništva za potporu, Hrvatskog vojnog učilišta, te ešalon bojne za specijalna djelovanja
Nakon što je obavio pregled postrojenih postrojbi, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić je održao govor u kojem je istaknuo da je 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske, jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti. budući da je odredio hrvatsku demokratsku budućnost. Podsjetio je da je Hrvatska tada već bila izložena velikosrpskoj agresiji , te je zahvalio svima koji su tada i tijekom Domovinskog rata stali u njezinu obranu i sudjelovali u uspostavi njezine demokracije, a posebice onima koji su u obrani slobode dali svoj život. Također je podsjetio da je Hrvatska od uspostave samostalnosti, obrane i razvoja demokracije prošla težak put, ističući da se taj razvojni put nastavlja u procesu pristupanja EU i NATO savezu.
Nakon svečane sjednice Vlade i postrojavanja ešalona OS RH i MUP-a, predsjednici države, Sabora i Vlade uputili su se u Vukovar u vojarnu 204. vukovarske brigade na svečanost završetka izobrazbe na svim razinama u hrvatskim vojnim školama , koja se u organizaciji HVU „Petar Zrinski“ već petu godinu održava u Vukovaru povodom Dana državnosti. Na svečanosti su također nazočili ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, te lokalni dužnosnici, pripadnici 204. brigade, kao i članovi obitelji i rodbina polaznika.
Obraćajući se okupljenima predsjednik Mesić je naglasio da je Vukovar simbol otpora agresiji tijekom koje su stvarane hrvatske oružane snage. „Izborivši se za neovisnost i samostalnost, izborili smo se za bolju i sretniju budućnost“, poručio je predsjednik Mesić.
Čestitajući polaznicima hrvatskih vojnih škola završetak izobrazbe, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako hrvatski časnici i vojnici danas sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija donoseći mir ljudima svijeta. Spomenuo je i stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, rekavši kako se na žrtvi tog grada hrvatska država rodila poput Feniksa.
“Ulaskom Hrvatske u NATO i EU zaokružit će se povijesni tijek stvaranja hrvatske države i njezinog povratka u krug zapadnih zemalja,kojima je Hrvatska uvijek pripadala.“ Ustvrdio je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. Naglasio je značaj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ za budućnost OS RH, budući da će u predstojećem razdoblju Hrvatska i njene oružane snage trebati visoku stručnost i profesionalnost svih djelatnih vojnih osoba.
Ukupno je promovirano 305 polaznika hrvatskih vojnih škola – 10. naraštaja Ratne škole „Ban Josip jelačić“, 16. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, Časničke i Dočasnike škole, HRZ i PZO, te HRM.
Među polaznicima koji su bili promovirani na svečanosti bilo je i 10 pripadnika OS BiH, Makedonije, Ukrajine, Slovenije i Crne Gore, dvoje hrvatskih časnika koji su diplomirali, a bili su polaznici civilno-vojnog školovanja „Kadet“. Prigodne čestitke polaznicima za uspješno završenu vojnu izobrazbu uputili su ministar obrane i načelnik GS OS RH.
U Vukovaru je prije svečanosti održana misa zahvalnica u crkvi Svetog Filipa i Jakova, koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, te svečani mimohod gradom svih polaznika škola, uz polaganje vijenaca kod Križa na Dunavu.
Prije dolaska u vojarnu 204. vukovarske brigade, predsjednici Republike, Vlade i Sabora položili su vijence i zapalili svijeće kod masovne grobnice na Ovčari te podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Priopćenja