Sastanak ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM) u Crnoj Gori

Zadnjeg dana Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara obrane jugoistočne Europe, koji se od 14. do 16. listopada 2014. održava u Budvi, u Crnoj Gori, održan je i sastanak u okviru inicijative ministara obrane jugoistočne Europe SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial).

S obzirom na ograničene obrambene proračune zemalja u regiji i ograničene mogućnosti za samostalan odgovor na suvremene sigurnosne izazove i prijetnje,  ovakve regionalne inicijative prilika su da se raspravi o pitanjima koja su od zajedničkog interesa svih zemalja članica, istaknuto je na ministarskom sastanku SEDM-a.

U svome obraćanju, ministar obrane Republike Hrvatske, Ante Kotromanović naglasio je kako ni naša regija, kao geostrateški važno područje, nije imuna na sigurnosne rizike i prijetnje.

SEDM, kao najstarija regionalna obrambena inicijativa, stoga ima potencijal preuzeti funkciju koordinatora za čitav niz aktivnosti – od izgradnje i unaprjeđivanja obrambenih sustava, do usklađenog i zajedničkog djelovanja i sprječavanja katastrofa, rekao je Kotromanović. Obrambena suradnja kroz ovakve inicijative omogućuje zemljama aspiranticama u regiji da se približe članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, te da kroz konkretne aktivnosti tih organizacija usklade svoje obrambene sustave s onima euroatlantske zajednice, rekao je ministar Kotromanović, te dodao: „Moramo biti racionalni, fokusirani, odgovorni za svoje proračune i zato podupiremo svaki oblik unaprjeđenja i produbljivanja obrambene suradnje u regiji. Da bi bili uspješniji i odgovorniji prema našim državama moramo biti jasniji, precizniji u planiranju naših aktivnosti, osmišljavanju projekata i ideja, uvažavajući posebnosti svih članica“, zaključio je Kotromanović.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović koji je tom prilikom rekao kako je "integracija u NATO i EU garancija sigurnosti i boljeg života u našoj regiji".

Također, ministrica obrane Crne Gore, čija je zemlja i domaćin Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka, istaknula je da je suradnja država regije u sektoru obrane - odraz političke zrelosti.

"Trebamo nastaviti  unaprjeđivati suradnju uzimajući u obzir nove prijetnje, rizike i izazove koji se mogu javiti i u ovom dijelu Europe", zaključila je ministrica obrane Crne Gore, Milica Pejanović Đurišić.

Na sastanku su predstavljene i aktivnosti SEEBRIG-a (South- Eastern Europe Brigade) te su usvojeni odgovarajući provedbeni dokumenti.

Na kraju sastanka, potvrđeno je da će Hrvatska 2015. biti zemlja domaćin idućeg Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka.

SEDM je inicijativa čiji je cilj jačanje suradnje država jugoistočne Europe, te Italije i SAD-a na području obrane u duhu Partnerstva za mir, a s konačnim ciljem bržeg uključivanja zemalja jugoistočne Europe u transatlantske integracije, poglavito NATO. Članice SEDM inicijative obvezuju se na promicanje dobrosusjedskih odnosa, kao i na konstruktivnu obrambenu i sigurnosnu suradnju u regiji.



Priopćenja