Zamjenica ministra obrane Tafra s poljskim generalom Goculom

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra primila je danas, u srijedu, 15. listopada 2014., u Ministarstvu obrane u Zagrebu, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Poljske generala zbora Mieczyslawa Gocula, u sklopu njegovog trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji, prije svega o suradnji specijalnih postrojbi i postrojbi vojne policije hrvatskih i poljskih oružanih snaga, te o zajedničkom sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama. Raspravljalo se i o aktualnoj političkoj situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku te o ostalim temama od važnosti za NATO i EU.

Zamjenica Tafra istaknula je važnost uspješne bilateralne suradnje dviju zemalja, te naglasila kako je Poljska jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Republike Hrvatske. Posebno je istaknula važnost sudjelovanja poljskih oružanih snaga na Kosovu i u BIH.

General Gocul je rekao kako je Republika Hrvatska važan strateški partner Poljske, dodavši kako ima mnogo sličnosti između poljskih i hrvatskih oružanih snaga, te je izrazio zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama.

U sklopu posjeta, generala Gocula primio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić, a tijekom susreta razgovarali su o suradnji Oružanih snaga Republike Poljske i Republike Hrvatske te o modernizaciji i preustroju u oružanim snagama s naglaskom na sličnostima i različitostima.

Također, načelnik Glavnog stožera OS Republike Poljske general zbora Mieczyslaw Gocul u četvrtak, 16. listopada 2014., sastat će se s predsjednikom RH i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga RH Ivom Josipovićem, a predviđen je i posjet Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“, Bojni za specijalna djelovanja i Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske OS RH.



Priopćenja