Obilježavanje Dana državnosti RH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 25. lipnja 2014. na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu počelo je obilježavanje Dana državnosti RH.

Vijence su položila državna izaslanstva predvođena predsjednikom RH i vrhovnim zapovjednikom OS RH Ivom Josipovićem, među kojima i izaslanstvo Ministarstva obrane te Oružanih snaga RH.

Položeni su vijenci kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli i Grobnice narodnih heroja te kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kao i na grobu prvog predsjednika RH Franje Tuđmana na Mirogoju te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U crkvi svetog Marka služena je misa za domovinu, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se svečani koncert Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio televizije.

Uoči koncerta Predsjednik Republike uručit će odlikovanja dodijeljena u povodu Dana državnosti, a među odlikovanima je i razvodnik Ivan Gagić, pripadnik Izvidničke satnije Gardijske oklopno–mehanizirane brigade. Odlikovan je Redom hrvatskog trolista za doprinos i pomoć stanovništvu u sklopu angažmana OS RH na poplavljenom području.



Priopćenja