Ministar Kotromanović u službenom posjetu Albaniji

Ministar obrane Ante Kotromanović u pratnji izaslanstva boravi od 22. do 23. lipnja 2014. u službenom posjetu Republici Albaniji.

Tijekom dvodnevnog posjeta sastao se s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i s ministricom obrane Mimi Kodheli, te je posjetio albansko zapovjedništvo specijalnih snaga u Tirani.

Na sastanku u Ministarstvu obrane Republike Albanije razmijenjena su mišljenja o predstojećem Summitu NATO-a i situaciji u Jugoistočnoj Europi, a razgovaralo se i o važnosti regionalne suradnje te regionalnih inicijativa u euroatlantskim integracijskim procesima, kao i o krizi u Ukrajini.
 
Predstavnici izaslanstava razmotrili su i mogućnosti uspostave novih područja suradnje dvaju ministarstava, kao što su razmjena pomorske radarske slike i sudjelovanje albanskih predstavnika na Tečaju obrambene diplomacije u Hrvatskoj. Također, razmijenili su iskustava o reformama obrambenog sustava, a albanskoj strani predstavljene su mogućnosti odnosno proizvodi hrvatske obrambene industrije.
 
S obzirom na nedavni angažman MORH-a i OS RH u pomoći civilnim strukturama i stanovništvu u obrani od poplava i sanaciji posljedica na poplavljenim područjima u regiji, razgovaralo se i o jačanju suradnje dviju zemlja u odgovoru na katastrofe. Albanska strana iskazala je posebno zanimanje za, prema njihovoj ocjeni, vrlo dobrim zakonskim rješenjima procesa javne nabave i sustava promicanja djelatnih vojnih osoba, te je dogovoren daljnji prijenos hrvatskih iskustava u tim područjima.

Ministar Kotromanović izrazio je potporu Republike Hrvatske Albaniji za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji te spremnost i otvorenost MORH-a za prijenosom hrvatske ekspertize u procesu pristupanja EU. Napominjući kako su dvije zemlje prošle sličan put do punopravnog članstva u NATO-u, ministrica Kodheli je istaknula kako je Hrvatska najbolji primjer Albaniji na putu integracije u EU, zahvalivši pritom na bezrezervnoj potpori.



Priopćenja