Pametna obrana po četvrti put u Zemuniku

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik u ponedjeljak 06. svibnja g. 2013. započeo je 4. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (4. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).

Riječ je o zajedničkoj obuci zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara održavanja u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji se upućuju u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim  koji će po NATO standardima i procedurama obučavati pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane".
Uvodni dio tečaja  posade su obavile na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici, dok će se  napredna letačka obuka u trajanju od dva tjedna  provoditi u Zemuniku na hrvatskim helikopterima Mi-171 Sh te češkom borbenom helikopteru Mi-24 .

Sudionike tečaja iz Hrvatske, Češke i Mađarske pozdravio je načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Tretinjak koji je kao sudionik misije ISAF iznio osobna zapažanja sa mentoriranja Afganistanaca te naglasio ulogu tečaja kao dobro zamišljene i pripremljene ulaznice za misiju koja donosi jednu novinu.

Naime, četvrti tečaj priprema pripadnike koji će biti upućeni u Mazar-e-Sharif, a Hrvati su postali vodeća nacija u koalicijskom timu za obuku pilota i zrakoplovnog osoblja Afganistanaca i jedini osposobljeni tim za savjetovanje u letačkim zadaćama.

"Ta činjenica potvrda je visokih standarda koje hrvatski tim primjenjuje još od prvih misija obuke pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva, a ovi tečajevi pridonose ujednačenom pristupu svih multinacionalnih mentorskih timova. Pored one službene komunikacije osoblje se na tečajevima bolje upozna tako da u Afganistanu djelujemo uistinu kao jedan uigrani tim, a uvijek rado koristimo iskustva iz prethodnih operacija kako bi bili što uvježbaniji i pripremljeniji za dodijeljenu nam misiju obuke u Afganistanu.  Naravno, naš je konačni cilj pripremiti  i osposobiti Afganistansko ratno zrakoplovstvo za samostalno djelovanje u svim operativnim i sigurnosnim zahtjevima koje se dodjeljuju letačkom i zrakoplovno.tehničklom osoblju u Afganistanu", istaknuo je hrvatski pilot pukovnik Michael Križanec koji vodi i zapovijeda i ovim četvrtim po redu tečajem pripreme multinacionalnih helikopterskih posada za mirovnu misiju u Afganistanu.







Priopćenja