Šef Vojnog odbora NATO-a u posjetu Hrvatskoj

U okviru trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a danski general zbora Knud Bartels danas je, 30. travnja 2013., boravio na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu.

Tom prilikom održao je predavanje polaznicima škola HVU-a i predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske pod nazivom "Pametna obrana i Incijativa povezanih snaga". Između ostalih, predavanju su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, stalni vojni predstavnik RH pri NATO-u i EU general bojnik Mirko Šundov, te ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić.

U izjavi za medije nakon predavanja, general Lovrić je zahvalio generalu Bartelsu na posjetu i uspješnom vođenju Vojnog odbora NATO-a. "Razgovarali smo o operacijama ISAF, KFOR i Resolute Support (Odlučna podrška), koja će uslijediti iza 2014. u Afganistanu. Nadalje, razgovarali smo o situaciji u regiji, te mogućnosti suradnje Hrvatske i država iz regije u NATO-ovim operacijama", rekao je Lovrić, dodavši da su teme razgovora obuhvatile i Pametnu obranu, te poboljšanje sustava obuke i priprema snaga za operacije.

General Bartels se pohvalno izrazio o hrvatskom sudjelovanju u NATO-ovim operacijama, naročito ISAF-u i KFOR-u. Govoreći o potonjoj operaciji, pozdravio je nedavni sporazum između Beograda i Prištine, čiju će implementaciju NATO svesrdno podržavati. Osvrnuvši se na budućnost međunarodnog doprinosa stabilnosti u  Afganistanu, rekao je da će se ona temeljiti na obuci na nacionalnoj i institucionalnoj razini i trenutno se intenzivno radi na njenom planiranju. Naravno, sigurnost teritorija i stanovništva članica NATO-a ostaje ključnom zadaćom Saveza, koji će nakon 2014. okrenuti novu stranicu. Do punog izražaja doći će Inicijativa povezanih snaga i Pametna obrana. U potonjem konceptu Hrvatska ima vodeću ulogu u regiji, rekao je Bartels.

Tijekom posjeta Hrvatskoj, general Bartles susreo se s ministrom obrane Antom Kotromanovićem na radnom sastanku tijekom kojeg se razgovaralo o regionalnoj sigurnosti i nužnosti jačanja obrambene suradnje sa zemljama u okruženju. Prilikom susreta bilo je riječi i o modalitetima razvoja koncepta Pametne obrane te o projektima čijem bi razvoju doprinos mogle dati Oružane snage RH.






Priopćenja