Nisu ugroženi životi stradalih zbog izostanka HGSS-a

Povodom niza napisa i izjava o tome kako zbog "birokratskoga šiljenja dlake" te nesudjelovanja pripadnika HGSS-a u timovima na hitnim medicinskim letovima to nekog pacijenta može koštati glave, MORH priopćava sljedeće:

Suradnja Ministarstva obrane RH i Hrvatske gorske službe spašavanja definirana je Sporazumom za potrebe traganja i spašavanja dviju strana i ona se odvija nesmetano. Na zahtjev HGSS-a obavlja se helikopterski prijevoz i zajednički izvode akcije traganja i spašavanja, a pripadnici HGSS-a na letove kreću s najbliže lokacije, uključujući i zrakoplovnu bazu HRZ-a u Divuljama.

Hitni medicinski letovi, s druge strane, regulirani su sporazumom između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U ovom slučaju cjelokupno medicinsko zbrinjavanje provode educirane ekipe liječnika i medicinskog osoblja, a prijevoz osiguravaju posade i helikopteri HRZ-a. Stoga ni na koji način ne stoji tvrdnja kako su životi stradalih za koje se traži hitan medicinski prijevoz zbog izostanka pripadnika HGSS-a ugroženi.

Napominjemo kako MORH i OS RH nisu nadležni za procjenu stručnosti osoblja za sudjelovanje u timovima za hitne medicinske letove, već je isključiva nadležnost MORH i OS RH pravodobno po zahtjevu nadležne instance osiguravati helikopterski prijevoz. Nadalje, MORH i do sada, gotovo na svakodnevnoj razini, pokazuje izuzetno dobru suradnju s HGSS-om uključivanjem helikopterskih resursa OS RH u akcije traganja i spašavanja. Za primjer može poslužiti i nedavni slučaj spašavanja francuskih turista s Velebita.

Smatramo kako je za rješavanje nesporazuma ove vrste potrebno uskladiti suradnju HGSS-a s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, a ne rješavati ih putem neodmjerenih i neutemeljenih izjava, osobito onih o "ugroženosti ljudskih života".    Priopćenja