Letačka posada HRZ i PZO primila nagradu na Hvaru

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas, 16. kolovoza 2015., nakon što im je uručeno Javno priznanje Grada Starog Grada sa Hvara za iznimna postignuća na području hitnog medicinskog prevoženja sa otoka Hvara, hitnim letom prevezla je šestogodišnjeg dječaka iz Njemačke kojeg je ugrizla zmija za nogu u uvali Pokrivenik  na Hvaru.

U brzoj intervenciji i letu koji je od Starog Grada do Kliničkog bolničkog centra Split trajao 10-ak minuta dječak je u pratnji majke i hitnog medicinskog tima zbrinut na daljnje liječenje.

Kapetan posade, satnik Stjepan Jović je nakon zbrinjavanja dječaka kazao kako je najvažnije bilo sigurno i brzo doći do Firula. "Svi smo mi i roditelji i naravno emocije su snažno prisutne. Pokušavamo tada, koliko je god moguće isključiti ih i skoncentrirati se na let. No kad sletimo, onda vas uzmu osjećaji,  a pogotovo što se radilo o djetetu. Želimo mu brzo ozdravljenje i oporavak, junački se držao cijelo vrijeme leta i nadamo smo kako će sve dobro završiti. Cijela eskadrile je uz njega", poručio je satnik Jović koji je uz kopilota poručnika Duju Volodera i stožernog narednika Dalibora Filipovića na najljepši  način opravdao nagradu koju im je Grad Stari Grad uručio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Starog Grada u sklopu programa obilježavanja i proslave Dana Starog Grada  i blagdana Svetog Roka.

Hitni medicinski letovi helikopterima HRZ i PZO posebno su važni za Hvar tijekom turističke sezone zbog hitnog prijevoza ne samo domaćeg stanovništva nego i gostiju koji ljetuju na Hvaru i koji se zbog potreba liječenja na najbrži mogući način vojnim helikopterima zbrinjavaju do KBC Split ili drugih medicinskih ustanova u RH.

Tako je u 2014. sveukupno prevezeno 504 pacijenta kroz ostvarenih 506 sati naleta u spašavanjima ljudskih života, a od tog broja sa otoka Hvara prevezena je trećina ukupno spašenih pacijenata, odnosno 167 (104 sa aerodroma Stari Grad, 61 sa Hvara i 2 sa Sućuraja). U ovoj godini do 15. travnja ETH je ukupno prevezla 327 pacijenata od čega sa Hvara 124.

Zahvaljujući se u ime posade, satnik Jović je kazao kako je "svatko od nas ostavio je određeni trag, životni i profesionalni koji ovim nagradama ostaje trajno zabilježen u povjesnici Grada Starog Grada, ali i trag koji svim dobitnicima javnih pojedinačnih i skupnih nagrada predstavlja snažan poticaj u daljnjem djelovanju na dobro otoka Hvara i Domovine Hrvatske", te zaključio kako je "najveća nagrada za sve što činimo osjećaj zadovoljstva što smo mogli pomoći, jer spašeni život je blago koje vas oplemenjuje i nadahnjuje za nova djela i postignuća".



Priopćenja