Helikopter HRZ i PZO u akciji spašavanja na Paklenici

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a helikopterom MI-8 MTV danas je, 13. kolovoza 2015., bila angažirana u akciji spašavanja francuskog državljanina sa prostora Kanjona Velike Paklenice.

U koordiniranoj akciji, zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja najprije je iz helikoptera užetom spuštena liječnica i spašavatelj, a nakon pružene medicinske pomoći unesrećeni je izvučen i prebačena do vojarne Zemunik gdje ga je preuzeo hitni medicinski tim na daljnje liječenje u Općoj bolnici Zadar.

Kapetan posade helikoptera, natporučnik Sebastijan Trepšić kazao je kako se akcija odvijala na nepristupačnom terenu na oko 650 metra nadmorske visine pri rubu jedne odvojene stijene. "Nakon što smo uočili unesrećenog spustili smo nosiljku i spašavatelje koji su pripremili stradalog za prijenos "fix-line" tehnikom i spustili ih na helidrom u Starigradu, gdje smo ih ukrcali u helikopter i dalje prevezli do baze u Zemuniku. I ovoga puta pokazali smo vrhunsku osposobljenost i uvježbanost posada za akcije potrage i spašavanja sa nepristupačnih planinskih područja", istaknuo je natporučnik Trepšić.

Posadu ETH koja je sudjelovala u akcije spašavanja stranog turista činili su kapetan natporučnik Sebastijan Trepšić, kopilot natporučnik Goran Jelić i tehničari letači narednici Zdenko Kačanić i Josip Sovulj.

Ovo je bila jedanaesta akcija potrage i spašavanja pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja u ovoj godini.





Priopćenja