Ministar Kotromanović s glavnim direktorom EDA-e

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je u četvrtak, 16. travnja 2015. godine u radni posjet glavnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa.

Tijekom sastanka razgovaralo se o sudjelovanju Republike Hrvatske u projektima Europske obrambene agencije, kao i o pripremama za sastanak Europskog vijeća koje će se održati u lipnju ove godine.
 
Govoreći o suradnji Hrvatske i Agencije EDA-e, ministar Kotromanović je istaknuo važnu ulogu EDA-e u jačanju europske obrambene industrije, obrambenih sposobnosti država članica, a posredno i zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. “Agenciju vidimo kao platformu i mehanizam za jačanje razvoja europskih obrambenih sposobnosti. Hrvatska je prepoznala priroritetna područja rada EDA-e i uključit će se u daljnje odgovarajuće projekte”, rekao je ministar Kotromanović.
 
Kotromanović je također posebno istaknuo mogućnosti i dostignuća hrvatske obrambene industrije i važnost EDA-ine potpore razvoju malih i srednjih poduzeća te aktivnog djelovanja u projektima suradnje, kao što je primjerice razvoj tehnologija dvojne namjene.
 
Direktor Domecq je naglasio kako je Hrvatska pristupila Europskoj obrambenoj agenciji prije nepune dvije godine, ali već aktivno sudjeluje u nekima od ključnih projekata, kao što je na primjer vojna implementacija ugovora Single European Sky. Dodao je kako EDA može osigurati vrijednu potporu nacionalnoj obrambenoj industriji, a osobito malim i srednjim poduzećima.
 
Direktor Agencije EDA-e Jorge Domecq susreo se i s ostalim dužnosnicima Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske gospodarske komore gdje je razgovarao s predstavnicima hrvatske obrambene industrije.



Priopćenja