Helikopterom HRZ i PZO prevezen 100. pacijent

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a prevezla je u utorak 31. ožujka 2015. u večernjim satima 100.-tog pacijenta u ovoj godini.

 Helikopterom Mi-8 MTV hitnim medicinskim letom zbrinuta je pacijentica s otoka Hvara.

Istu večer helikopterska posada je s otoka Šolte prevezla i jednog pacijenta do KBC-a Split. 

Posadu na ovim letovima činili su kapetan satnik Elvis Mišić, kopilot poručnik Marko Filipović Grčić te tehničari letači nadnarednik Milan Jelović i desetnik Frane Franić.

Tijekom prevoženja i spašavanja ljudskih života posade helikoptera ETH u ovoj su godini do sada provele više od 90 sati u zraku i uz pacijente prevezle i 217 pratećeg osoblja (medicinski timovi, obitelji stradalih).

Najviše preveznih pacijenata je sa otoka Korčule (44) i Hvara (34), a zatim slijede Brač i Šolta (7), Vis (4), Pelješac (2), Metković i Dubrovnik sa po jednim zbrinutim pacijentom te lokacija Ružići-Kričke odakle je hitno prevezen ozlijeđeni pirotehničar.

Uz letače helikopterske posade koje su stalnom 24-satnom dežurstvu u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama, nalaze se i medicinski timovi Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

 



Priopćenja