Obilježena 24. obljetnica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

Komemorativnim skupom na Plitvicama danas je, 31. ožujka 2015. obilježena 24. obljetnica akcije "Plitvice" i godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo u toj akciji na Uskrs 1991. godine.

Uz obitelj, prijatelje i suborce, na Spomen-obilježje svijeće su zapalili i vijence položili uz predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar-Kitarović i izaslanik ministra obrane RH glavni inspektor obrane Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, Ravnateljstva policije, udruge proizašle iz Domovinskog rata te predstavnici ostalih institucija.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako joj je iznimna čast pozdraviti sve prisutne na obilježavanju obljetnice događaja koji istovremeno ispunjava tugom, ali i ponosom. "Hrabri braniteljii poput Josipa Jovića svoju su žrtvu i nesebična djela ugradili u same temelje slobodne europske države Hrvatske. Dragi branitelji i dragi članovi obitelji poginulih branitelja, hvala vam na tome", poručila je predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Prisjećajući se krvavog Uskrsa 1991. izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Franko Vidović naglasio je da žrtve koje su pale na putu do slobodne, demokratske i neovisne države Hrvatske nikada neće i ne smiju biti zaboravljene. "Josip Jović bio je naš brat, brat svakog od hrvatskih branitelja jer smo svi mi tijekom rata u srcu nosili njegovo ime", rekao je Vidović.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić majci poginulog Josipa Jovića poručio je kako Hrvatska ne zaboravlja njezinog sina. „Ministarstvo unutarnjih poslova također ne zaboravlja svog člana i budite sigurni da mi nikad nećemo zaboraviti prvog poginulog hrvatskog redarstvenika„, rekao je Ostojić koji je također istaknuo iznimnu ulogu policije tijekom Domovinskog rata.

Sve prisutne pozdravio je i zapovjednik akcije "Plitvice", general zbora u mirovini Josip Lucić, koji je tom prilikom istaknuo kako neće dozvoliti da žrtva policajaca, vojnika i cjelokupnog naroda ode u zaborav.



Priopćenja