Obilježena šesta obljetnica pristupanja Hrvatske NATO-u

U Hrvatskom saboru danas je, 31. ožujka 2015. godine održano svečano obilježavanje šeste obljetnice ulaska Republike Hrvatske u članstvo NATO-a u  organizaciji Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamenarnoj skupšini NATO-a.

Svečanom su obilježavanju prisutvovali predsjednica RH Kolinda Grabar–Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, saborski zastupnici i ostali visoki državni i vojni dužnosnici.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović ovom je prigodom zahvalila svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima na njihovom sudjelovanju u misijama podsjetivši kako je Hrvatska od zemlje žrtve rata postala čimbenik sigurnosti, te kako je operacija ISAF naš najveći prinos globalnoj sigurnosti. Istaknula je kako je tijekom svojih posjeta našim vojnicima u misijama uvijek slušala samo pohvale te je posebno naglasila empatiju hrvatskih vojnika prema lokalnom stanovništvu i njihovu želju da pomognu. „Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem, nego i predanim radom i srcem“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović

Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamenarnoj skupšini NATO-a Boris Blažeković u svom je uvodnom obraćanju podsjetio kako se uz šestu obljetnicu članstva RH u NATO-u obilježava i 60-ta obljetnica Parlamentarne skupštine NATO-a, čiji je izaslanik Jose Lello također nazočio ovoj svečanosti. On je uputio čestitke Hrvatskoj istaknuvši kako se potvrdila kao predan saveznik. Također je naglasio ulogu Hrvatske kao lidera u regiji te je odao poštovanje svim hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misijama.

Prigodno  se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić rekavši kako je opredjeljenjem za aktivnim sudjelovanjem u međunarodnim misijama Hrvatska pokazala svoju spremnost preuzimanja dijela tereta u doprinosu općoj sigurnosti.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović istaknuo je zadovoljstvo sudjelovanjem hrvatskih vojnika u misijama u Afganistanu i na Kosovu i naglasio vrijednosti za koje se zalaže NATO i Hrvatska kao jedna od njegovih članica.

Održana je i projekcija filma u proizvodnji MORH-a o sudjelovanju pripadnika OS RH u operacijama NATO-a u Afganistanu i Kosovu te kratko izlaganje sudionika mirovnih operacija ISAF i KFOR, časničkog namjesnika Davora Peteka, od nedavno imenovanog na dužnost prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a, pukovnika  Michaela Križaneca, pilota helikoptera, te pozornika Tomislava Lazarića pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koji su tom prigodom govorili o svojim iskustvima tijekom sudjelovanja u spomenutim misijama.

Od ulaska Hrvatske u NATO, 1. travnja 2009. godine, u operacijama i misijama NATO-a sudjelovalo je 3 024 pripadnika i pripadnica OS RH. Od ukupnog broja, njih 2658 sudjelovalo je u operaciji ISAF i misiji Resolute Support u Afganistanu te 366 u operaciji KFOR na Kosovu.



Priopćenja