Odbor jednoglasno o nabavi helikoptera i generalu Šundovu

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na današnjoj je sjednici, u srijedu, 24. veljače 2016. dao pozitivno mišljenje na nabavu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, te je također dao pozitivno mišljenje na razrješenje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Drage Lovrića zbog isteka mandata i imenovanje novog načelnika, general-pukovnika Mirka Šundova s 1. ožujkom 2016. godine.

Projektom opremanja Oružanih snaga RH jednom eskadrilom izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz viškova vojne opreme Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, omogućit će se dostizanje novih helikopterskih sposobnosti OS RH. Donacija uključuje 16 helikoptera i tri simulatora za obuku, uz koje je potrebno nabaviti i pripadajuće robe i usluge. Ukupna vrijednost opremanja, koje obuhvaća troškove PDV-a na doniranu opremu te troškove dodatnih roba i usluga uključujući i PDV, je 286,5 milijuna kuna, od kojih se oko 84 milijuna kuna odnosi na troškove PDV-a. Dio navedenih sredstava osigurat će se kroz fondove financijske pomoći Vlade SAD-a u iznosu od oko 100 milijuna kuna. Preostali dio sredstava osigurat će se u Državnom proračunu RH na razdjelu Ministarstva obrane za razdoblje od 2016. do 2020. godine. S obzirom da je riječ o nabavi vrijednosti veće od 5 milijuna eura, sukladno članku 6. stavku 2. Zakona o obrani, zatraženo je mišljenje Odbora za obranu Hrvatskoga sabora.

Sukladno Zakonu o obrani, 29. veljače 2016. ističe mandat dosadašnjem načelniku Glavnog stožera OS RH, generalu zbora Dragi Lovriću, te je Vlada RH predložila da se za novog načelnika imenuje general-pukovnik Mirko Šundov. Prije imenovanja načelnika Glavnog stožera OS RH od strane Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga zatraženo je i danas dobiveno pozitivno mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora.



Priopćenja