Sastanak ministra Buljevića s veleposlanicom Republike Kosovo

Ministar obrane RH Josip Buljević sastao se danas, u ponedjeljak, 22. veljače 2016. u Ministarstvu obrane s veleposlanicom Republike Kosovo Shkëndijom Geci – Sherifi.

Ministar Buljević je iznio glavne prioritete rada Ministarstva obrane u kojima posebno mjesto pripada suradnji s Kosovom. Hrvatska namjerava nastaviti s pružanjem potpore procesu euroatlantskih integracija, kao i općenito svim međunarodnim naporima kojima se nastoji osigurati nesmetan razvoj i stabilnost Kosova. Ministar je izrazio uvjerenje da će uspješna tranzicija Kosova imati pozitivan učinak, ne samo u okvirima jugoistočne Europe, nego i šire.

Na sastanku je razmotrena dosadašnja bilateralna suradnja, prije svega usmjerena na stručnu potporu i prijenos hrvatskih iskustava u izradi sigurnosno-obrambenog zakonodavstva i strateških planskih dokumenata, te na razvoj određenih obrambenih sposobnosti. U kontekstu dodatnog unaprjeđenja bilateralne obrambene suradnje, razmotrene su mogućnosti proširenja suradnje na području vojne izobrazbe i obuke na svim razinama školovanja, kao i konkretne potpore u svrhu daljnjeg jačanja i transformacije Kosovskih snaga sigurnosti.

Veleposlanica Shkëndije Geci – Sherifi zahvalila je na dosadašnjoj potpori i dodala da je za Kosovo Hrvatska zemlja iz bližeg susjedstva ali i prijateljska zemlja u Europskoj uniji i NATO-u. Dodala je da je Kosovo izrazito zainteresirano za intenziviranje suradnje na svim područjima.

Ministar Buljević je na kraju naglasio važnost uključenosti Kosova u rad što većeg broja multilateralnih foruma te u napore međunarodne zajednice za stabilizacijom kriznih žarišta, što će Hrvatska također nastaviti aktivno podupirati.





Priopćenja