Prezentacija američkih aviona u Zemuniku

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u petak, 28. lipnja 2019. završena je trodnevna prezentacija aviona američke tvrtke Textron Aviation.

Objava Prezentacija američkih aviona u Zemuniku pojavila se prvi puta na MORH.

Između ostalih, dijelu prezentacije je nazočio i zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić te predstavnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina HRZ-a i 93. zrakoplovne baze.

Prezentacija je održana na inicijativu i u organizaciji Textrona u sklopu njihove promotivne kampanje u europskim zemljama. Tvrtka se u Zemuniku predstavila s dvama avionima, lakim jurišnikom AT-6 Wolverine i lakim transportnim/višenamjenskim avionom King Air 350i u civilnoj konfiguraciji za prijevoz putnika. Oba tipa aviona dostupni su u više konfiguracija, primjerice AT-6 Wolverine je naoružana inačica obučno-trenažnog aviona T-6 Texan II razvijenog iz Pilatusa PC-9 kojeg danas za obuku rabi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Uz upoznavanje tehničkih karakteristika i specifičnosti aviona kroz predstavljanje, bili su organizirani i letovi za pilote i dio tehničkog osoblje HRZ-a na oba tipa aviona pa su se i u letačkom dijelu mogli upoznati s najvažnijim performansama aviona.

Tako je vojni pilot brigadir Željko Ninić imao priliku prvi put letjeti na avionu AT-6 Wolverine te je tom prilikom naglasio: “Testiranje aviona u operativnim uvjetima vlastite zrakoplovne baze daje jasniju sliku o njegovim mogućnostima”.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Prezentacija američkih aviona u Zemuniku pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica