Novi piloti Eskadrile borbenih aviona

U  vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu danas, u utorak, 2. kolovoza 2016. godine, uz nazočnost  načelnika Glavnog stožera general zbora Mirka Šundova, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, uručio je rješenja o dodjeli treće kategorije (AIII) spremnosti na borbenom avionu MiG-21 satniku Ivanu Lukanu i natporučniku Nini Gakoviću te rješenja o dodjeli dodatnog letačkog zvanja probni pilot na avionu MiG-21 bojniku Christianu Jagodiću i bojniku Zvonimiru Milatoviću iz Eskadrile borbenih aviona. 

Događaj je posebno značajan jer je to prvi put od 2008. godine da su dva pilota izvršila preobuku za pilota aviona MiG-21, a sličan je slučaj i s preobukom za probnog pilota u HRZ-u i PZO-u. U ovoj je prigodi zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona, bojnik Christian Jagodić, kratko predstavio postignuća u ovoj godini kao i nove pilote. 

„Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje i čestitam vama koji ste proveli preobuku i postigli rezultate, kao i zapovjednicima koji su se odlučili za to. Čestitke i tehničarima koji ulažu puno truda u održavanje. Dat ću sve od sebe, a i od vas zahtjevam, da se ovaj proces osposobljavanja nastavi i dalje“, rekao je načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju nazočnima. 

„Ovo je značajan trenutak za eskadrilu, ali i za mene kao zapovjednika. Piloti su uložili puno truda da završe obuku, a zahvalio bih i tehničarima. Zajedno su uložili  svoje znanje, vještine i trud, a tim putem treba nastaviti i dalje“, istaknuo je zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač. 

Eskadrili je čestitao i zapovjednik 91. zrakoplovne baze pukovnik Michael Križanec. „Upućujem pohvalu kolegama iz eskadrile, kao i ljudima iz održavanja jer oni u timu izvrsno rade, a to se vidi i po rezultatima“, naglasio je pukovnik Michael Križanec. 

Nakon uručenja i kratkog sastanka s pripadnicima Eskadrile borbenih aviona, načelnik GS OS RH obišao je novi objekt Dežurnog borbenog dvojca, čije se dovršenje očekuje krajem mjeseca kolovoza. 

Satnik Ivan Lukan i natporučnik Nino Gaković završili su 1. stupanj letačke obuke i time stekli treću kategoriju spremnosti koja uključuje osposobljenje za sigurno letenje  pojedinačnim avionom po VFR i IFR danju i letenje u grupi od dva aviona u ulozi pratitelja po VFR danju. Nakon toga slijedi drugi stupanj letačke obuke na kojem se piloti ososobljavaju za izvršavanje borbenih zadaća na avionu MiG-21. 

Dva nova probna pilota, bojnik Christian Jagodić i bojnik Zvonimir Milatović, uspješno su završili obuku za dodatno osposobljenje i stekli zvanje probnog pilota na avionu MiG-21. Cilj obuke je osposobiti polaznika obuke za provedbu probnih letova na avionu MiG-21 s ciljem utvrđivanja ispravnosti aviona i svih njegovih sustava. Uvjeti za obuku za probnog pilota su letačko iskustvo na avionu MiG-21 kao i odlična teorijsko – stručna znanja.



Priopćenja