Primopredaja dužnosti zapovjednika Obalne straže RH

Primopredaja dužnosti zapovjednika Obalne straže između dosadašnjeg zapovjednika viceadmirala Zdravka Karduma i novog zapovjednika kapetana bojnog broda Marina Stošića, održana je danas, u srijedu 3. kolovoza 2011. u kabinetu ministra obrane Davora Božinovića, te potom i u Zapovjedništvu HRM u Splitu.


Tom prigodom je ministar obrane Davor Božinović zahvalio admiralu Kardumu na njegovom dosadašnjem radu, posebice na najvišim dužnostima zapovjednika Hrvatske ratne mornarice a potom i zapovjednika Obalne straže koje je obnašao, dok je novom zapovjedniku kapetanu Stošiću zaželio uspjeh na novoj dužnosti. Primopredaji dužnosti zapovjednika Obalne straže nazočili su Načenik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić te zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ante Urlić.

Obalna straža RH jedna je od postrojbi Hrvatske ratne mornarice, čija je namjena zaštita prava i interesa RH na moru, odnosno suzbijanje i sprječavanje terorizma, organiziranog međunarodnog kriminala i širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje piratstva i drugih oblika korištenja otvorenog mora u ne miroljubive svrhe, osiguranje sigurnosti plovidbe, akcije traganja i spašavanja, zaštita morskog okoliša, prirode i kulturne baštine te nadzor morskog ribarstva. U svom radu surađuje s drugim snagama HRM-a, OS RH te drugim državnim tijelima i institucijama, u skladu s međunarodnim pravom i propisima RH. Obalna straža RH u svom sastavu ima četiri ophodna broda, brod za spašavanje „Faust Vrančić“, školski brod „Andrija Mohorovičić“, pomoćni brod vodonosac i dva lučka remorkera.

Kapetan bojnog broda Marin Stošić rođen je 1956. u Feričancima, diplomirani je inžinjer pomorskog prometa, a u Oružanim snagama RH je od siječnja 1992. godine. Obnašao je niz odgovornih dužnosti u Zapovjedništvu HRM-a i Glavnom stožeru OSRH, a na mjesto zapovjednika Obalne straže s 1. kolovoza 2011. dolazi sa mjesta zapovjednika Flotile HRM-a. Završio je Ratnu školu OS RH 'Ban Josip Jelačić', nekoliko tečajeva u inozemstvu, a za svoj dosadašnji rad ima niz pohvala i nagrada od vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane, načelnika GS OSRH te Zapovjednika HRM-a. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom Hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera te  medaljom Oluja.Priopćenja