Sastanak ministara obrane Republike Hrvatske i Republike Srbije Kotromanovića i Rodića

Ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović primio je ministra obrane Republike Srbije Nebojšu Rodića koji se s izaslanstvom od 2. do 3. ožujka 2014. godine nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Prilikom održanih sastanaka u okviru radnog posjeta, održani su razgovori o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, kao i o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti. Dvojica ministara složili su se kako je obrambena suradnja dviju zemalja u uzlaznoj putanji, što potvrđuje niz započetih i već realiziranih aktivnosti. U tom kontekstu kao jedan od primjera intenzivirane suradnje je istaknuto održavanje bilateralne vojne vježbe "Zajednički odgovor 14"  koja će se po prvi puta održati tijekom ove godine.

U kontekstu intenziviranja suradnje dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti  i edukacije.  U tom je smislu podržana mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača.

Usuglašene su i aktivnosti poput nastavka redovitih susreta na razinama dvaju ministarstava i oružanih snaga poput održavanja konzultacija na području obrambene politike i suradnje na području materijalnih resursa. Također, inicirano je i ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja te nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama. Potaknuta je i uspostava intenzivnije suradnje na području vojno-tehničkog segmenta. 
Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO). Ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Rodiću  za predani aerofotogrametrijski materijal (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj koji je u tijeku. Navedeni materijal je predan prilikom nedavnog susreta potpredsjednika Vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije,  Vesne Pusić i Aleksandra Vučića.
U tom kontekstu, dvojica ministara postigli su dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske.  Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke).

Posebna pozornost posvećena je i procesima pristupanja europskim integracijama. Ministar Kotromanović istaknuo je kako je u kontekstu izgradnje održive sigurnosti u regiji, u interesu Republike Hrvatske puna integracija Republike Srbije kao i svih država u regiji u europske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja, istaknuvši kako Republika Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima. Slijedom navedenog usuglašen je i prijenos hrvatskih iskustava s područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. 
Ministar obrane Republike Srbije zahvalio je na dosadašnjoj potpori koju je Republika Hrvatska pružila Republici Srbiji u kontekstu pristupanja u EU.
Obje strane su se usuglasile kako kontinuirani dijalog na visokim razinama, bilateralnoj  i multilateralnoj, predstavlja konkretan doprinos stabilnosti, dobroj suradnji zemalja u regiji, te razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja.



Priopćenja