Obuka za rad s opremom za suzbijanje uljnog onečišćenja mora

U Hrvatskoj ratnoj mornarici, na brodu SB-73 „Faust Vrančić“ provedena je obuka za rad s opremom za suzbijanje uljnog onečišćenja mora. Obuka je provedena u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva te u luci Lora od 3. do 4. srpnja 2019. godine.

Objava Obuka za rad s opremom za suzbijanje uljnog onečišćenja mora pojavila se prvi puta na MORH.

Obuci je nazočio predstavnik Europske Agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), koja je ujedno i vlasnik opreme, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) te predstavnici proizvođača opreme u svojstvu instruktora.

Riječ je opremi „Ro-Trawl“, namijenjenoj za prikupljanje teških ulja velike gustoće te „Current Buster 6“ opremi, koja je namijenjena za prikupljanje sirove nafte i ulja sličnog viskoziteta koja se mogu ispumpavati. Vrhunska kvaliteta ove opreme višekratno je potvrđena u praksi, u operacijama čišćenja mora od razlivenih ulja.

Temeljem Sporazuma između MMPI i EMSA-e oprema je ustupljena na korištenje Republici Hrvatskoj te je krajem lipnja 2019. iz Italije dopremljena u Split i uskladištena u vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“.

Oprema je od strane MMPI ustupljena na operativno korištenje Ministarstvu obrane, tj. Obalnoj straži RH. Brod SB-73 „Faust Vrančić“ svojim tehničkim karakteristikama predstavlja idealnu platformu za korištenje ove opreme, što se potvrdilo i tijekom protekle obuke, a Obalna straža RH nastavlja samostalno uvježbavanje procedura i razvoj standardnih operativnih postupaka u radu s opremom.

Nabava ove opreme značajan je iskorak u izgradnji sposobnosti Republike Hrvatske za odgovor na moguća uljna onečišćenja, posebno na otvorenom moru.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Obuka za rad s opremom za suzbijanje uljnog onečišćenja mora pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica