Prezentacija novog ekspedicijskog kampa OSRH

Prezentacija novog ekspedicijskog kampa OSRH održala se danas, u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine u vojarni "Croatia" u Zagrebu.

Predstavljanju "Force Provider" kampa nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Drago Matanović te američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers.

Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević kazao je: ''Naša primarna zadaća vratiti je fokus na vojnika; vratiti dostojanstvo naših vojnika, dočasnika i časnika. Na tome ćemo i u ovoj godini raditi, napraviti da se naši ljudi na terenu osjećaju sigurno, da država stoji iza njih i da mu je država Hrvatska dala sve uvjete da oni svoju zadaću mogu izvršiti na najbolji mogući način.''

Američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers ovom prilikom još jednom je naglasio kako je napredak hrvatske obrane sve očitiji: „Ovaj kamp je samo jedan od pokazatelja rasta hrvatske obrambene sposobnosti i spremnosti za misije gdje god one bile. Hrvatska jača svoje mogućnosti obrane i zaštite sigurnosti baš kao što NATO standardi i nalažu, a partnerske veze sve su jače i snažnije. Na kraju, moram reći kako je upravo zbog svega navedenog, Hrvatska ključan partner NATO-a u ovom djelu Europe.“

Poručnica Martina Mataković-Barun koja je vodila prezentaciju ekspedicijskog kampa kazala je: "Za podignuti jedan ovakav kamp u početku nam je bilo potrebno tjedan dana jer se nikad s ovako nečime nismo susreli, a po završetku obuke koju prolazimo pod stručnim vodstvom, vrijeme podizanje kampa dvostruko će se smanjiti. Oružane snage RH do sada su imale slične kampove, ali s dosta razlika i specifičnosti i ne na ovoj razini. Ovaj kamp zaista omogućava stvaranje uvjeta dostojnih vojnika na terenu, ali i žitelja Republike Hrvatske u slučaju elementarne nepogode."

Riječ je o kampu ekspedicijskog tipa i sastoji se od 11 šatora, a primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima te osigurava smještaj, prehranu i higijenske potrebe za postrojbu veličine 200 vojnika. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su tri dana.

Kamp se sastoji od sedam smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat; jedan administracijski šator (svi sa klimatizacijskim sustavima te LED rasvjetom), jedan šator s kuhinjom i restoranom (kapacitet četiri obroka dnevno za 150 osoba, 48 osoba jede odjednom), kuhinja s konvekcijskom i parnom pećnicom te grill-pločom, jedan kontejner-hladnjak, deset ili više malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom, jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja; dva šatora i dva kontejnera konfigurirani u kupaonicu s ukupno osam tuševa te dva WC kontejnera sa osam školjki i četiri pisoara.

Objekti koji koriste vodu imaju priključene sustave za dovod čiste i odvod otpadne vode. Svi šatori su od nezapaljivih materijala. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su tri dana.

Kamp je Zapovjedništvu za potporu u vojarnu "Croatia" isporučen u svibnju 2017., a od 21. kolovoza 2017., provodi se obuka podizanja i rukovanja pod vodstvom instruktora iz SAD-a. U trenutnoj fazi obučava se skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i četiri pripadnika gardijskih brigada HKoV-a.



Priopćenja