Ispraćaj 7. kontingenta u misiju Resolute Support

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas je, u ponedjeljak 4. rujna 2017., održan svečani ispraćaj 7. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru "Resolute Support" (Odlučna potpora) u Afganistanu.

Uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolege iz postrojbi, ispraćaju su nazočili i izaslanica predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Maja Čavlović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, te predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH-a.
 
U obraćanju postrojenim pripadnicima kontingenta, izaslanica predsjednice Maja Čavlović je, govoreći o misiji u koju idu, rekla da se sigurnost zemlje danas više ne brani samo na njezinim granicama, nego da se globalne nestabilnosti suzbijaju na izvorištima. U ovakvim ispraćajima osjećamo ponos i zahvalnost onima koji idu u misiju, dodala je izaslanica predsjednice i podsjetila da hrvatski vojnici za svoj doprinos redovno dobivaju pohvale iz savezničkih i partnerskih zemalja, te rekla da vjeruje da će sve zadaće koje su pred njima izvršiti besprijekorno.
 
Ministar Krstičević je izrazio uvjerenje da će pripadnici kontingenta i nadalje, baš poput prethodnika, svoje zadaće obavljati profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost, kako prema saveznicima, tako i prema stanovnicima Afganistana. "Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj kontingent odlazi u ovu važnu misiju u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom proizvedenom u hrvatskim tvrtkama! To je još jedan dokaz naše uspješnosti, uspješnosti hrvatske pameti i još jedna prilika za dokazivanje na zahtjevnom međunarodnom planu i za promicanje naših nacionalnih interesa", zaključio je ministar.
 
Zamjenik nacelnika Glavnog stozera OS RH general Matanović je rekao da su pripadnici OSRH u svim prilikama, pa i u Afganistanu, prepoznatljivi po razumijevanju i poštivanju sredine u kojoj borave. Život i rad u međunarodnom okruženju obogaćuje OSRH neprocjenjivim iskustvima, istaknuo je general, uz zaključak da Hrvatska s partnerima doprinosi svjetskom miru i sigurnosti, iskazujući na taj način privrženost temeljnim načelima međunarodne zajednice.

Zapovjednik 7. kontingenta brigadir Željko Ljubas istaknuo je da su pripadnici kontingenta u zadnjih nekoliko mjeseci prošli kroz vrlo zahtjevnu pripremu i obuku, tijekom kojih su prikazali visoku razinu motiviranosti i zajedništva, što je vrlo bitno za operacije poput one u Afganistanu.
 
 7. hrvatski kontingent broji ukupno 96 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od kojih je pet žena.

Po prvi puta od sudjelovanja Oružanih snaga RH u misiji RS hrvatski vojnici bit će opremljeni hrvatskom puškom čime se podupire domaća obrambena industrija. Riječ je o jurišnoj pušci VHS-2 proizvođača HS Produkt iz Karlovca.

U sklopu 7. hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 28 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja od kojih je 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Armije Makedonije, dva pripadnika OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

U 7. hrvatski kontingent ulaze i dva pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se već nalaze u misiji RS u Afganistanu, u sklopu 6. hrvatskog kontingenta.
Zapovjednik 7. hrvatskog kontingenta u misiji RS je brigadir Željko Ljubas.
 
Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever; TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu  gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 6. kontingenta, te će uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS pripadnici 7. HRVCON-a obnašati i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.
 
Pripadnici OS RH sudjeluju u misiji potpore miru RS od 1. siječnja 2015. godine, kada su po završetku mirovne operacije ISAF - International Security Assistance Force, krajem 2014. godine, zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru „Resolute Support“.
 
U Afganistanu je od 2003. godine kroz operaciju potpore miru ISAF, a zaključno sa 6. hrvatskim kontingentom koji se trenutno nalazi u području misije potpore miru RS sveukupno sudjelovao 5041 pripadnik Oružanih snaga RH, od čega je 195 žena.



Priopćenja