Predsjednica RH i ministar obrane u obilasku požarišta

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Zapovjedno operativnog središta OS RH brigadnog generala Kreše Tuškana, obišli su danas, u srijedu, 30. kolovoza 2017., u popodnevnim satima požarišta kod Benkovca i Drniša, gdje su se sastali s glavnim vatrogasnim zapovjednicima Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem i Zadarske županije Željkom Šoša i predstavnicima lokalne samouprave.

Tom prigodom šibenski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izaslanstvu je prezentirao aktivnosti ovogodišnje protupožarne sezone s naglaskom na protupožarne aktivnosti tijekom velikih požara oko Šibenika i Drniša te je zahvalio kopnenim i zračnim protupožarnim snagama na velikom angažmanu i pomoći vatrogascima na požaristima naglasivši odličnu koordinaciju i razmjenu informacija.

Zadarski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša prezentirao je protupožarne aktivnosti u Zadarskoj županiji istaknuvši kako je zahvaljujući zajedničkim naporima vatrogasaca i vojske obranjeno područje oko Zadra te da nema nijednog izgorenog stambenog objekta niti ozlijeđenih osoba.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je: "Ova protupožarna sezona bila je iznimno teška osobito za Zadarsku i Šibensko kninsku županiju. Iz ovih događaja trebamo izvući pouke i lekcije i razmijeniti iskustva. Odajem priznanje svim vatrogascima, vojnicima, civilnim udrugama i svima koji su sudjelovali u gašenju požara".

Ministar Krstičević se zahvalio svim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koje ulažu ogroman napor u gašenju požara u jednoj od težih i zahtjevnijih protupožarnih sezona. "Uz ogroman angažman države i zajedničko djelovanje s drugim nadležnim tijelima države, civilnim udrugama i samim građanima, svi smo skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, te uspijevamo zajednički obraniti našu imovinu", rekao je Krstičević.

U srijedu, 30. kolovoza 2017. tijekom popodneva na pžarištu Zaton-Raslina kod Šibenika bili su angažirani jedan Canadair CL 415 i jedan Air Tractor AT 802, dok je na požarištu Tulove grede na Velebitu bio angažiran jedan Canadair.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 296 požara, a u kolovozu 2017. do sada su na požarištima bile angažirane neprestano cijeli mjesec, odnosno 31 dan za redom.



Priopćenja