Demanti

U „Slobodnoj Dalmaciji“ u broju od 2. svibnja 2008. godine objavljen je tekst na stranici 10. pod naslovom: „NATO umirovio generale Marekovića i Peternela“, a isti je naslov objavljen i na naslovnici tog broja Slobodne Dalmacije.

U samom tekstu, autor Zvonimir Kirlan, tvrdi da su spomenuti generali pred umirovljenjem, kao i brigadiri Miroslav Čović, Ivan Babić i Željko Idek. Pored ovih, poimence spomenutih časnika, autor teksta najavljuje umirovljenje i „još nekoliko visokih časnika“ koji ne ispunjavaju uvjete daljnjeg profesionalnog razvoja, među kojima su „pripadnici bivše JNA sa sumnjivom obavještajnom prošlosti…“

U svrhu istinitog i objektivnog informiranja javnosti ističemo sljedeće:

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske kategorički odbacuje navedenu tvrdnju iz naslova i spomenutog teksta te ističe kako navedeni časnici nisu pred umirovljenjem, te da obavljaju svoje konkretne dužnosti, ili su na izobrazbi koja upravo i jest u funkciji njihova profesionalnog razvoja.

Izdvajanje časnika OSRH prema njihovoj ranijoj karijeri držimo zlonamjernim, posebice kada je poznata činjenica o njihovom doprinosu u stvaranju HV-a i prijelomnim događajima Domovinskog rata, kao i u tijeku prilagodbe OSRH NATO standardima. Stoga je nelogično da postanu, kako autor kaže, „nepoželjan kadar“ za OSRH i buduće misije NATO-a. Osim toga, ljudski i profesionalni odnosi unutar OSRH-a bespredmetnim su učinili podjelu časnika po toj osnovi, te ona nikako ne može biti povod za nečije umirovljenje.

Priopćenja