Hrvatska dobila pozivnicu u NATO

Hrvatska je na summitu NATO-a u Bukureštu 03. travnja 2008. godine dobila pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu, objavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Ssheffer. Predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, koji predvode hrvatsko izaslanstvo na summitu, naglasili su da pozivnicu za članstvo u NATO-u smatraju priznanjem Hrvatskoj za učinjene napore i dokazom zrelosti hrvatske demokracije.

 

"Ovo shvaćamo kao priznanje za sve naše napore i za našu vanjsku politiku koja se uvijek zalagala za zajedničke vrijednosti NATO-a. Hrvatska je od priznanja i agresije na nju prošla težak i složen put, a danas želi biti aktivna članica slobodnog svijeta, radeći na očuvanju slobode, demokracije, ljudskih prava i slobodnog tržišta", rekao je predsjednik Mesić obraćajući se čelnicima zemalja članica NATO-a, koji su Hrvatskoj uputili pozivnicu za članstvo. "Bit ćemo odgovorna članica Saveza koja će u skladu s našim mogućnostima djelovati na ispunjavanju ciljeva Saveza", dodao je hrvatski predsjednik pri tome zahvalivši svim članicama Saveza na podršci koju su davali Hrvatskoj. Predsjednik Vlade Sanader je istaknuo da je svako širenje NATO-a pomoglo u širenju stabilnosti i sigurnosti. "Svaki put kada se NATO odluči na proširenje, prošireno je i područje stabilnosti i sigurnosti. U dva prethodna kruga, proširenje je dokinulo podjelu Europe. Pozivnicu u članstvo shvaćamo kao priznanje zrelosti naše demokracije i naših zasluga", rekao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je zasluge hrvatskih branitelja za današnji uspjeh Hrvatske. "Pozivnica Hrvatskoj kruna je napora cijele generacije koja je radila na povratku Hrvatske u okrilje zapadnih demokracija, a posebno branitelja koji su obranili Hrvatsku i 15 tisuća ljudi koji su za Hrvatsku dali život u Domovinskom ratu", rekao je Sanader. Nakon današnje pozivnice za članstvo u Savezu, slijede pristupni pregovori i postupak ratifikacije, a punopravnom članicom Hrvatska bi trebala postati tijekom 2009. godine.



Priopćenja