Pušten u promet most u selu Račinovci

Most u selu Račinovci, kojega su u samo dva dana izgradili pripadnici Oružanih snaga RH, pušten je u promet danas, 5. lipnja, a tom su događaju prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

Riječ je o jednorasponom lansirnome mostu "Bejli" dugom 42.7 metara i nosivosti 18 tona, izgrađenom na mjestu u poplavi uništenog mosta preko kanala Teča u selu Račinovci. Most su srušile bujice nakon što je Sava probila nasip i od tada je dio sela (oko trećine) iza mosta prema nasipu bio prometno odsječen te se do tog dijela moglo doći samo čamcima. Iako su za izgradnju mosta bila planirana četiri dana, pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske izgradili su ga u samo dva dana te tako omogućili stanovnicima da mogu do svojih kuća, kao i ekipama za sanaciju ulazak u to područje kako bi krenuli u raščišćavanje, a sve u svrhu što brže normalizacije života i na tom području.

"Mislim da je vojska veliko srce i veliki ponos Hrvatske i prvenstveno mogu reći hvala njima, iako je to njihov posao. Mi smo jako zadovoljni načinom na koji su organizirani. Od prvog dana, nažalost, ove katastrofe pratili smo stanje i uvijek reagirali po zahtjevu državnih institucija koje su nadležne u ovakvim kriznim situacijama", izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović, dodavši: „Bili smo potpora i ako bude potrebno nastavit ćemo pomagati županiji, gradovima i općinama. Što se tiče nas, planiramo ovdje biti do 15 dana, a onda bi se povukli i mislim da nakon toga neće više biti potrebe za angažiranjem hrvatske vojske u ovako velikom broju". Napominjući da su Oružane snage spremne i dalje angažirati se, ako bude potrebe odnosno ako dođe do određenih zahtjeva od strane nadležnih institucija, ministar Kotromanović je zaključio: "Ovo nam je dobra pouka i iskustvo, i mislimo koncipirati naše Oružane snage tako da u ovakvim velikim katastrofalnim poplavama ili požarima i zemljotresima uvijek budu prve i angažiraju se kad je to potrebno."

Osvrćući se na veća izdvajanja iz proračuna, zaključio je kako je to uvijek zanimljiva tema, te dodao: "Jučer sam došao iz Bruxellesa i vidjeli smo da Amerikanci izdvajaju milijardu eura za područje Europe kako bi poboljšali stanje i sigurnost na ovim prostrima. Mi za iduću projekciju imamo veći iznos sredstava i nadamo se, sukladno gospodarskom rastu, da ćemo izdvajati više novca za Oružane snage". Napominjući kako imamo 40 NATO ciljeva odnosno sposobnosti koje moramo zadovoljiti, a uz to i ovakve angažmane kad su u pitanju životi, ministar Kotromanović je poručio: "Vidjeli ste sad da to nije ulaganje u naše želje i potrebe. Realni smo, znamo što nam je činiti, moramo biti skromni i svaki novčić koji dobijemo uložiti na pravi način, a kad bude trebalo i odgovoriti na pravi način u određenoj krizi.“

Načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić rekao je da je posao oko mosta, od planiranja do postavljanja, trajao ukupno tri dana. "Mogu se zahvaliti svim pripadnicima Inženjerijske pukovnije, koji su vrlo brzo reagirali. Mi smo tijekom postavljanja ovog mosta sanirali i most u Spačvi, koji je povezivao Otok s ovim poplavljenim područjem jer tamo je bio najveći dio unesrećenih osoba, tako da im je omogućena bliža i brža veza s njihovim domovima", rekao je general Lovrić, dodavši da su pripadnici OS RH, uz ovaj, sanirali još jedan bejli most takvog tipa. Napomenuo je da je na tom području trenutačno angažirano 276 vojnika te dodao da će se broj razmatrati sukladno potrebama i prilagođavati sukladno zadaćama koje se javljaju na području djelovanja, zaključivši: "Vojnici još uvijek rade dekontaminaciju prostora, epidemiološki timovi obavljaju asanaciju zemljišta i lešina te i dalje kuhamo hranu u tri kuhinje, a uz popravak ovog mosta preuzeli smo i druge zadaće vezane uz inženjerijske radove."

Bojnik Dean Petrović, zapovjednik Pontonijske bojne iz sastava Inženjerijske pukovnije HKoV-a iz Karlovca, također je izrazio zadovoljstvo obavljenim poslom. “Tu sam od prvog dana, profesionalni sam vojnik i nadam se da sam sve zadaće koje sam dobio profesionalno odradio, što najbolje dokazuje i ovaj most  koji je postavljen dva dana prije roka odnosno dinamičkog plana”, rekao je, napominjući da je  Pontonijska bojna jedina takva u sastavu OS RH. Namjenjena je za ovakve i slične zadaće, drugačije od ratnih za koje se, dodao je, isto tako i obučavamo.

Pukovnik Boris Stubičar, časnik za doktrinu i razvoj roda inženjerije u Zapovjednštvu za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ iz Osijeka, iznio je tehničke detalje mosta "Bejli", čija je konstrukcija M-1, trozidna, jednokatna, dužina 42.67 metara, nosivost normalnog opterećenja 18 tona, opreznog  23, a rizičnog 34 tone. “Radio ga je jedan pontonijski  vod koji čini 35 pripadnika”, rekao je, zahvalivši Hrvatskim šumama koje su donirale materijal za podnice, te je također istaknuo da je most napravljen za upola manje od predviđenog vremena i stavljen u funkciju  kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu.



Priopćenja