Susret zamjenika ministara obrane Hrvatske i Litve

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sastala se danas, 29. svibnja 2014., sa zamjenikom ministra obrane Republike Litve Marijusom Veličkom u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, o predstojećem NATO summitu te o sudjelovanju u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije. Riječi je bilo i o stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Europe, pri čemu je istaknut strateški interes Hrvatske u podupiranju euroatlantske perspektive zemalja regije te pružanju podrške i pomoći na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra zahvalila je litavskim partnerima na kontinuiranoj podršci Hrvatskoj na njenom putu u euroatlantske integracije, kao i na potpori i prijenosu iskustava koje je litavsko Ministarstvo obrane pružalo MORH-u i Oružanim snagama RH. Istaknuta je i značajna pomoć Hrvatskoj tijekom procesa pripreme legalnih okvira za upućivanje hrvatskog tima u operaciju Europske unije ATALANTA, te prijenos iskustava vezano za financiranje projekata dvojne namjene iz fondova EU.

Dvije strane složile su se kako je NATO oslonac sigurnosti obiju zemalja, te je u tom kontekstu zamjenica ministra istaknula da Hrvatska ostaje predana izgradnji obrambenih sposobnosti potrebnih za obavljanje zadaća i misija Saveza te doprinosu NATO operacijama. Također, dodala je da će se nastaviti i hrvatski doprinos NATO-vom upravljanju u krizama, spomenuvši pritom stabilizaciju Afganistana i održivost afganistanskih snaga sigurnosti i poslije 2014. godine. Na sastanku su izražena očekivanja da se predstojećim NATO summitom potvrde snažne transatlanske veze, te da ono bude mjesto s kojeg će se poslati jasne poruke odražavanja spremnosti i solidarnosti NATO-a da ostane temelj sigurnosti svih članica i oslonac međunarodne sigurnosti.

Na sastanku je zaključeno kako je u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna aktualna bilateralna obrambena suradnja dviju zemalja fokusirana na manji broj područja u skladu s trenutnim mogućnostima, pri čemu je istaknut interes za njenim daljnjim produbljivanjem. U tom je smislu riječi bilo o razvoju projektno-orijentirane suradnje, i to konkretno na područjima suradnje specijalnih snaga te suradnje u obuci pasa vodiča, gdje je hrvatska strana spremna pružiti punu potporu i prenijeti svoja znanja i iskustva.

U skladu s tim, po završetku sastanka zamjenici ministara, Tafra i Veličko s izaslanstvima obići će i Obučni centar vodiča i službenih pasa "Krešimir Ivošević" u Dugom Selu.

U sklopu dvodnevnog posjeta zamjenika ministra obrane Litve Hrvatskoj predviđen je i posjet Ministarstvu gospodarstva te obilazak tvrtke "HS Produkt" d.o.o. u Karlovcu.



Priopćenja