Počelo obilježavanje Dana OS RH i Dana HKoV-a

Obilježavanje 23. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, danas je, 28. svibnja 2014., počelo u Zagrebu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Mirogoj i Krematoriju te Misom zadušnicom za stradale u Domovinskom ratu, koja je služena u crkvi Svete Mati Slobode.

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić s izaslanstvom u kojem su bili i zapovjednici svih grana OS RH položili su vijence i zapalili svijeće na grobovima ratnih ministara obrane Gojka Šuška i stožernog generala Martina Šegelja te načelnika GS OS RH stožernog generala Zvonimira Červenka i generala zbora Imre Agotića.

Izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić i načelnik GS-a general zbora Drago Lovrić s izaslanstvima su položili zajedničke vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, ispred Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grobu prvog Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Vijenac su položili i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Nakon polaganja vijenaca u Crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu služena je misa, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Na misi su bili izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, načelnik GS-a general zbora Drago Lovrić te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici.
U propovijedi je generalni vikar Vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić istaknuo da su Oružane snage RH tvorac i oslonac suvereniteta, sigurnosti, demokracije i integriteta zemlje, kao i vrijednosti njezinih građana te postojanosti mira. „Pripadnici Oružanih snaga su ponos i nada da nikada neće nestati čovječnosti u hrvatskoga čovjeka“, zaključio je.

Jučer su izaslanstva MORH-a i OS RH položila vijence i zapalila svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika GS OS RH Branka Vukelića, Šime Đodana i stožernog generala Janka Bobetka na mjesnim grobljima u Vukmaniću, Dubrovniku i Sisku.



Priopćenja