Otvorena međunarodna izložba vojne industrije - ASDA 2013

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović otvorio je danas 24. travnja 2013. u splitskoj Spaladium areni Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu – ASDA 2013 (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference), koja se po drugi puta održava u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz suradnju Ministarstva obrane RH.

Organizator izložbe je američka tvrtka TNT Production, a na ovogodišnjoj izložbi okupilo se više od stotinu izlagača iz dvadesetak zemalja iz Jugoistočne i zapadne Europe, Azije, Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka.

Otvarajući izložbu Predjednik Josipović je istaknuo kako je sigurnost danas daleko širi pojam od klasičnog poimanja i obuhvaća borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i suvremenog kibernetičkog kriminala, te da izložba govori o politici koju vodi Vlada RH-a, a koja je usmjerena prema načelima kolektivne sigurnosti. "Drago mi je što hrvatska vojna industrija ima što pokazati i ovo je prilika da se odnosi među državama na tom području još bolje razviju", kazao je Predsjednik istaknuvši uvjerenje kako će razmjena informacija pridonijeti još boljoj budućoj suradnji među zemljama.

Istaknuvši kako je izložba ASDA 2013 prvorazredni poslovni događaj, ministar obrane Ante Kotromanović je posebno napomenuo kako je ona uz ostalo i prigoda za uspoređivanje dosega i nove iskorake u vojnoj industriji te platforma za kontakte izlagača i kupaca. Naglasio je kako Hrvatska daje punu potporu domaćim proizvođačima te je izrazio uvjerenje da će ASDA poslužiti kao mjesto početka novih poslovnih uspjeha i susreta s novim idejama i proizvodima.

U ime oraganizatora izložbe, direktor tvrtke TNT Production Justin Webb je kazao kako je cilj ovog događaja omogućiti vladama i predstavnicima vojne i obrambene industrije susrete na kojima će moći raspravljati o zajedničkim obrambenim strategijama i tehnologijama te je zahvalio Vladi RH i MORH-u na pruženoj podršci i pomoći u organizaciji izložbe.

Na ceremoniji otvorenja bili su brojni visoki državni i vojni dužnosnici te visoka strana izaslanstva i predstavnici izlagača.

U sklopu otvorenja ASDA-e 2013. u luci Lora održana je pokazna vježba HRM-a, HRZ i PZO-a, te Bojne za specijalna djelovanja, a potom i demonstracija vještina akro skupine "Krila Oluje" te Pukovnije vojne policije, koja je pokazala rad sa službenim vojnim psima.

Tijekom održavanja „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2013“, bit će održano niz bilateralnih sastanaka, a izložba je otvorena za posjetitelje do 26. travnja 2013..

{video}ASDA_2013{/video}



Priopćenja