U Zagrebu održana Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je danas, u srijedu, 7. prosinca 2016., na otvaranju četvrte godišnje "Konferencije o sigurnosnim izazovima za Europu", koju organizira RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, zajedno sa Uredom Zaklade Konrad Adenauer u Republici Hrvatskoj te uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Nakon svečanog otvaranja, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je, kako je tema skupa sigurnost i suradnja te sigurnosni izazovi u Europi."Oni su složeni i traže zajedničko djelovanje svih država u Europi i niti jedna država ne može se sama nositi s tim sigurnosnim izazovima", dodao je. Ministar je naglasio značajnu ulogu RACVIAC-a i njegovog doprinosa regionalnoj suradnji na području sigurnosti. „Od samog osnivanja prije 16 godina, RACVIAC igra važnu ulogu kao međunarodna organizacija s regionalnom odgovornošću za promicanje regionalne suradnje, zajedničkih vrijednosti s naglaskom na mir, stabilnost, sigurnost i demokraciju u jugoistočnoj Europi“ zaključio je ministar Krstičević. Također, ministar Krstičević najbitnijim je istaknuo mir u Hrvatskoj susjednim državama, kao i sigurnost i stabilnost te razvoj demokracije. Naglasio je i važnost suradnje i zajedničkog rada na sigurnosnom pitanju, a što je i tema ove međunarodne konferencije.

Direktor RACVIAC-a – Centra za sigurnosnu suradnju, veleposlanik Haydar Berk tom je prigodom rekao kako je cilj ove konferencije omogućiti otvorene i sveobuhvatne rasprave o zajedničkim sigurnosnim izazovima i o tome kako prevladati postojeće prijetnje, prije svega u kontekstu pokrenutih ili potrebnih reformi sigurnosnog sektora, a u svjetlu potrebne razine sigurnosnih sposobnosti i interoperabilnosti zemalja na njihovom putu u članstvo euroatlantske integracije. Također, veleposlanik Berk je naglasio kako je specifičnost ovogodišnjeg okupljanja što će, uz tradicionalno prisutnu političku i ekspertnu dimenziju, konferencija po prvi put uključiti i akademsku zajednicu u proces promišljanja nacionalnih sigurnosnih politika i to na Znanstvenom forumu, na kojem će biti predstavljeni znanstveni radovi predstavnika znanstvenih institucija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Uz predstavnike zemalja članica RACVIAC-a, na konferenciji je sudjelovao veliki dio diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj, te niz visokih dužnosnika iz sektora sigurnosti, među kojima su bili zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić i  pomoćnik ministrice obrane Republike Slovenije za obrambenu politiku Aleš Mišmaš. U okviru prvog panela konferencije, u svojstvu panelista na temu "sigurnosni izazovi za Europu i šire", sudjelovao je i pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske Nikola Brzica.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, temeljem Tehničkog sporazuma sklopljenog između MORH-a i RACVIAC-a, aktivno podupire rad ove međunarodne organizacije, ne samo kroz financijski doprinos provedbi aktivnosti, nego i upućivanjem osoblja na rad u RACVIAC te angažmanom svojih eksperata za pojedina područja sigurnosti u okviru aktivnosti koje ovo Središte organizira.



Priopćenja