Svečana prisega 14. naraštaja ročnika na dragovoljnom osposobljavanju

Svečana prisega 14. naraštaja ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je danas, 14. ožujka 2015., u Središtu za temeljnu obuku (STO) HKoV-a u Požegi.

Svečanosti je, uz obitelj i prijatelje ročnika, nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić te ostali predstavnici MORH-a i OS RH.

Nakon polaganja prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je ročnicama i ročnicima na danoj prisezi na vjernost domovini te im poželjela dobrodošlicu u sustav OS RH, ukoliko se u budućnosti odluče na ulazak u sastav profesionalnih snaga. „Uspješnim završetkom programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja otvorit će vam se mogućnost ulaska u profesionalni sastav OS RH. Ukoliko postanete dio toga, podsjećam vas kako ćete baštiniti tradiciju pobjedničke hrvatske vojske iz Domovinskog  rata“, poručila jepredsjednica i istaknula kako u skorije vrijeme planira obići sva zapovjedništva, postrojbe i vojarne te provjeriti u kakvim uvjetima žive i rade pripadnici OS RH. Predsjednica se također osvrnula na žene koje su se odlučile za ovaj poziv i posebno im zahvalila na toj odluci. „Ponosna sam što niti jedna žena nije odustala od odluke i zbog toga im čestitam“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i naglasila koliko je ravnopravnost važna u Oružanim snagama, ali i u cjelokupnom društvu.

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra također je čestitala ročnicima što su dragovoljno i trajno prisegnuli braniti suverenitet i cjelovitost Republike Hrvatske. „Vaša posebnost ogleda se u činjenici što, iako nemate obvezu stjecati vojna znanja i vještine, vi ste iskazali želju da to dragovoljno učinite. Na tome vam čestitam i zahvaljujem“, kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić čestitao je mladim ročnicima i zahvalio im u ime svih pripadnika OSRH na njihovoj odluci da se pridruže vojsci i postanu „dijelom pobjedničkog tima“. „Želim da u svom budućem radu imate u mislima kako pred hrvatskim vojnikom ne postoji prepreka, ne postoji izazov niti protivnik kojeg hrvatski vojnik ne može savladati u obrani nacionalnih interesa“, zaključio je general Lovrić.

Svečanu prisegu je danas položilo ukupno 468 ročnika, od čega 49 ročnica. Obuka dragovoljnog vojnog osposobljavanja traje ukupno osam tjedana u Središtu za temeljnu vojnu obuku u Požegi te na vojnom poligonu „Gašinci“, a ročnici koji je uspješno završe, time ispunjavaju jedan od uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu. Dosad je, u posljednjih 13 naraštaja, ovu temeljnu vojnu obuku završio 3531 ročnik i 441 ročnica.



Priopćenja