Nastavak suradnje MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša su danas, 4. ožujka 2015., u Ministarstvu obrane potpisali Sporazum o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop i vrhunski sportaši, pripadnici Oružanih snaga RH, jedriličari Tonči Stipanović i Tina Mihelić, veslači Damir Martin i Martin Sinković, karatist Danil Domdjoni i taekwondašica Ana Zaninović.

Sporazumom između MORH-a i HOO-a regulirana su pitanja službe vrhunskih sportaša u Oružanim snagama RH, i to konkretno služba u ugovornoj pričuvi, korištenje sportskih i smještajnih objekata, suradnja u organizaciji sportskih priredbi te drugi oblici suradnje u unapređenju i razvoju sporta u Republici  Hrvatskoj.

U skladu s ovim Sporazumom, vrhunskim sportašima koje predloži Hrvatski olimpijski odbor, ponudit će se sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi s Ministarstvom obrane, u skladu s mogućnostima i potrebama Ministarstva obrane.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i nastavkom suradnje s Hrvatskim olimpijskim odborom. „MORH cijeni vrijednost vrhunskih sportaša, pripadnika naših Oružanih snaga, koji nas promiču na sjajan način i postižu vrhunske rezultate. Sretni smo što na taj način možemo pomoći mladim perspektivnim sportašima ustupanjem vojarni i adekvatnih prostora za pripreme i Hrvatskom olimpijskom odboru što i dalje nastavlja suradnju s MORH-om, rekao je ministar Kotromanović.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je Ministarstvu obrane RH na nastavku uspješne suradnje. „Velik broj odličja sa svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara imaju upravo vrhunski sportaši, pripadnici Oružanih snaga, a zadovoljstvo mi je najaviti da će i novih 11 sportaša uz pomoć Ministarstva obrane i potpore koju MORH pruža sportašima, postizati vrhunske rezultate na nadolazećim natjecanjima. Ovo je izrazito značajan program za Hrvatski olimpijski odbor, koji sportašima omogućuje da koriste vrhunsku infrastrukturu kojom MORH raspolaže“,  istaknuo je Mateša.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić rekao je kako je sport izuzetno važan za Oružane snage, zbog borbene spremnosti pripadnika OSRH. „Sportovi koji nisu izuzetno popularni, kao što su biatlon, streljaštvo i borilačke vještine upravo su najinteresantniji za Oružane snage. Ponosan sam što će Oružane snage imati ovakve dobre vojnike i što će doprinijeti razvoju Oružanih snaga u budućnosti, zaključio je general Lovrić.

Taekwondašica Ana Zaninović, koja će zahvaljujući ovom Sporazumu prvi put ući u Oružane snage, istaknula je kako joj je čast postati pripadnicom Oružanih snaga RH.
„Zahvalila bih Ministarstvu obrane na ukazanoj prilici i što na ovakav način podupire hrvatski sport i naš rad“, rekla je Ana Zaninović.

Veslač Martin Sinković, koji je pripadnik Oružanih snaga od 2011. godine, rekao je kako je ovo priznanje i nagrada za ostvarene rezultate, a što mu olakšava da se i dalje neometano bavi onim što najbolje zna.  

Vrhunske sportaše predlaže HOO prema kriterijima sportske kvalitete (postignuti međunarodno usporedivi sportski rezultati koji su utvrđeni kao kriterij za kategorizaciju sportaša u RH), sporta koji se razvija u MORH-u (sportovi određeni prema CISM sistematizaciji sportova - vojni sportovi (vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo, orijentacijsko trčanje); borilački sportovi (judo, taekwondo, hrvanje, boks), individualni sportovi (atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon, jedrenje).

Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH započeo je 2010. godine, potpisivanjem prvog Sporazuma između MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora. Na ovakav način vrhunski sportaši dobivaju jasnu potporu svojem sportskom radu, a MORH na taj način doprinosi i sustavno pomaže vrhunski sport te ostvaruje veću razinu sportske kulture posebice u Oružanim snagama.



Priopćenja