Sastanak ministra Buljevića i poljskog veleposlanika Szymańskog

Ministar obrane RH, Josip Buljević primio je danas, u utorak, 16. veljače 2016. godine veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Macieja Szymańskog.

Na sastanku su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dviju država, osobito u području obrane pri čemu je ministar Buljević istaknuo da je Poljska jedan od najznačajnijih partnera Hrvatske. U tom kontekstu, razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj obrambenoj suradnji koja obuhvaća cijeli niz područja, od zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, koordiniranog nastupa u pogledu doprinosa NATO strukturi snaga i snagama za brzo djelovanje (NRF) do angažmana hrvatskih časnika u institucijama NATO-a smještenih u Poljskoj.

Uz dogovor o daljnjem sudjelovanju u vježbama oružanih snaga Hrvatske i Poljske, posebno je naglašena važnost nastavka i unaprjeđenja suradnje specijalnih snaga dviju država koja općenito predstavlja dokaz prijateljstva, povjerenja i savezništva.

Ministar Buljević upoznao je veleposlanika s prioritetima i planovima MORH-a u narednom razdoblju, te je naglasio da Republika Hrvatska kao odgovoran Saveznik i partner čvrsto stoji uz Republiku Poljsku u svjetlu novih sigurnosnih izazova. U kontekstu globalne i regionalne sigurnosne situacije, ministar Buljević također je potvrdio hrvatsku predanost u jačanju stabilnosti Jugoistočne Europe pružanjem pomoći zemljama aspiranticama u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Sastanak je bio i prigoda za upoznavanje s prioritetima u pogledu predstojećeg samita NATO-a  u Varšavi, pri čemu je u kontekstu hrvatskih prioriteta istaknuta potreba jačanja strateške neovisnosti svih zemalja članica, naročito u pogledu njihovih obrambenih sposobnosti, što će rezultirati i jačanjem ukupnih kolektivnih sposobnosti Saveza.



Priopćenja