Američki senator Robert Corker u posjetu Ministarstvu obrane RH

Ministar obrane RH Josip Buljević sastao se danas, u ponedjeljak, 15. veljače 2016. u Ministarstvu obrane s predsjedavajućim Vanjskopolitičkog odbora američkog Senata Robertom Corkerom, u sklopu njegovog posjeta Europi i sudjelovanja na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju zemalja s naglaskom na pitanja vezana uz suradnju na području sigurnosti i obrane, globalnoj sigurnosno-političkoj situaciji i situaciji u jugoistočnoj Europi. Sastanak je bio prilika da se potvrde odlični odnosi na području obrane, kao jednom od najintenzivnijih područja ukupne bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, ali i da se naglasi potreba intenziviranja suradnje na području izgradnje obrambenih sposobnosti.

Ministar Buljević upoznao je senatora s najznačajnijim aktivnostima i prioritetima MORH-a u narednom razdoblju.
Također, u kontekstu sigurnosno-političke situacije, ministar je potvrdio hrvatsku predanost u jačanju stabilnosti Jugoistočne Europe posebno kroz potporu zemljama aspiranticama u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Istaknut je i značaj razvoja adekvatnih obrambenih sposobnosti Saveza, podizanja otpornosti država članica te potreba rješavanja svih ovisnosti o opremi istočnog porijekla.

Senator Robert Corker zahvalio je na prijemu i sadržajnom razgovoru, posebno značajnim ocijenivši hrvatski doprinos sigurnosti kroz članstvo u  NATO-u i sudjelovanje u operacijama.



Priopćenja