Sastanak ministra obrane RH i britanskog otpravnika poslova u RH

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je danas, 9. veljače 2016., u nastupni posjet otpravnika poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj veleposlanika Iana Camerona Cliffa.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo kvalitetom i intenziviranjem bilateralne obrambene suradnje u posljednjih nekoliko godina. Konstatirano je kako hrvatsko sudjelovanje u Savezničkom zapovjedništvu za brzo djelovanje (UK ARRC), pristupanje Združenim snagama visoke spremnosti (Very High Joint Task Force - VJTF) u 2017. godini pod britanskim vodstvom, kao i predstojeće potpisivanje Memoranduma o razumijevanju dvaju ministarstava o unaprjeđenju bilateralne suradnje , predstavljaju jasan dokaz inteziviranja i konkretiziranja suradnje, kao i dodatni poticaj daljnjem unaprjeđenju sveukupnih odnosa dviju država.

Ministar Buljević tom je prigodom istaknuo kako su Oružane snage Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u posljednjih nekoliko godina postale značajan partner hrvatskim Oružanim snagama sa zamjetnim uzlaznim trendom, kako u  kvaliteti, tako i u broju aktivnosti. Također, ministar je britanskog otpravnika poslova u RH upoznao i s predstojećim prioritetima vezanima uz obrambeni resor.

Na sastanku su također razmijenjeni pogledi na sigurnosne izazove koji dolaze iz europskog susjedstva, s posebnim osvrtom na aktualnu izbjegličku krizu. Razgovaralo se o prioritetima i očekivanjima od predstojećeg summita NATO–a u Varšavi, kao i o mogućnostima zajedničkog djelovanja u rješavanju aktualnih sigurnosnih izazova.
 
Pritom je posebno naglašena važnost zajedničkog djelovanja u postizanju dugoročne stabilnosti Jugoistočne Europe kroz jačanje euroatlantske perspektive zemalja aspirantica.
 
Zaključno, iskazan je obostrani interes za daljnje intenziviranje obrambene suradnje dviju zemalja, kako na bilateralnom planu, tako i okviru multilateralnih organizacija i inicijativa.



Priopćenja