Ministar Buljević na sastanku ministara obrane EU

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je u četvrtak i petak, 4. i 5. veljače 2016., na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Amsterdamu, Kraljevina Nizozemska.

Ministri obrane raspravljali su o Europskom obrambenom akcijskom planu koji bi trebao dovesti do jačeg razvoja obrambenih sposobnosti i unaprjeđenja međusobne obrambene suradnje država članica, posebno uzimajući u obzir promijenjeni geostrateški kontekst i sve veće sigurnosne izazove koji dolaze iz okruženja EU-a.

U svom izlaganju ministar Buljević je podržao Europski obrambeni akcijski plan koji bi trebao dovesti do jačanja europske obrambene industrije. Pritom je naglasio kako je u okviru potrebe jačanja strateške autonomije Europske unije, poseban fokus potrebno dati i održavanju nacionalnih autonomija u smislu izgradnje obrambenih sposobnosti, a posebice u kontekstu značajnijeg odmaka od opreme istočnog/sovjetskog porijekla. U tom kontekstu, također je naglasio važnost transatlantske veze koja je ključna za europsku sigurnosnu arhitekturu te predstavlja dodatnu vrijednost za jačanje europske otpornosti na trenutne i buduće prijetnje i izazove. Ukazao je i na potrebu uvezivanja Europskog obrambenog plana s novom Globalnom strategijom za vanjsku i sigurnosnu politiku, te izrazio podršku većem uključivanju manjih i srednjih poduzeća, osobito iz manjih država članica, u jedinstveno europsko obrambeno tržište.

Tijekom sastanka ministri su raspravljali i o operacijama i misijama, kao važnom instrumentu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a (ZSOP), s posebnim naglaskom na područje Sahela, Roga Afrike i Srednjoafričke Republike, te o stanju u Libiji. Republika Hrvatska počela je aktivno doprinositi mirovnim misijama i operacijama ZSOP-a još kao zemlja partner tijekom pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a trenutno sudjeluje u operaciji ATALANTA na Rogu Afrike.

Tijekom zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane raspravljalo se o izradi Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku (EUGS). Tijekom ove sjednice ministri su razmijenili mišljenja o ključnim strateškim pitanjima vezanim za budućnost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, te o glavnim ciljevima i budućoj ulozi Europske unije u svijetu.

Ministar Buljević također se, na marginama neformalnog sastanka ministara obrane EU, susreo s ministrima obrane Austrije i Poljske, Hansom Peterom Doskozilom i  Antoniem Macierewiczem te ministricama obrane Njemačke i Slovenije, Ursulom von der Leyen i Andrejom Katič, s kojima je razmijenio mišljenja o aktualnim sigurnosnim izazovima.



Priopćenja