Povratak akrobatske grupe Krila Oluje s aeromitinga RIAT

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje" vratila se danas, u ponedjeljak, 11. srpnja 2016., s najvećeg svjetskog vojnog aeromitinga Royal International Air Tatoo (RIAT) koji se održao 9. i 10. srpnja 2016. u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Članove grupe "Krila Oluje" dočekali su ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač.

Prilikom dolaska, akro grupu Krila Oluje dočekala su i dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21, a u sklopu redovitog uvježbavanja ciljeva u zračnom prostoru.

Ministar Buljević istaknuo je kako je izrazito ponosan na pilote "Krila Oluje" te kako je ova nagrada veliki uspjeh za naše pilote i zrakoplovstvo.

„Došli smo čestitati našim pilotima koji su na najvećem aeromitingu osvojili najprestižniju nagradu. I ovim putem na najbolji mogući način počinjemo proslavu 21., obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, čije ime i nosi akro grupa. Naši piloti pokazuju da hrvatsko borbeno zrakoplovstvo ima budućnost i da se svi trebamo potruditi da ga održimo“, naglasio je ministar Buljević.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao pilotima na ovom postignuću i na njihovom profesionalizmu te istaknuo kako su upravo ljudi najveća vrijednost Oružanih snaga.

Vođa akro grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je ovaj aeromiting u Velikoj Britaniji poseban jer je riječ o najvećem aeromitingu gdje smo uspjeli osvojiti nagradu.
"Užitak je bio tamo biti i predstaviti svoju državu na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu i pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu", istaknuo je Barišić.

"Krila Oluje" u 2016. nastupaju u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac  vanjski lijevi i desni pratitelji.

Za nastup akrobatskoj grupi HRZ i PZO „Krila Oluje“ organizator aeromitinga Royal International Air Tatoo dodijelio je nagradu koja se tradicionalno dodjeljuju na RIAT-u, "King Hussein Memorial Sword" za ukupno najbolji nastup na ovogodišnjem aeromitingu.  Nagrada se dodjeljuje u čast Jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove manifestacije, a uručio ju je osobno njegov sin princ Faisal bin Hussein.

Aeromiting RIAT održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu 2003. godine uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu.

 ]

 



Priopćenja