Posjet predstavnika NATO Inicijative za izgradnju integriteta

Ministarstvo obrane posjetili su u utorak, 5. travnja predstavnici NATO-ove Inicijative za izgradnju integriteta - Building Integrity Initiative s ciljem održavanja završnih konzultacija po pitanju finaliziranja Procjene za Hrvatsku u okviru predmetne inicijative.

Building Integrity (BI) tim se sastoji od nekoliko NATO predstavnika, predvođenih bivšim veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva pri NATO-u Stewartom Eldonom.
Inicijativa je osnovana od strane Euro-atlantskog partnerskog vijeća (EAPC) u studenom 2007. godine unutar NATO-ovog Akcijskog plana za suradnju na izgradnji obrambenih institucija (Partnership Action Plan on Defence Institution Building; PAP- DIB). Osnovna namjera inicijative je podizanje svjesnosti, promicanje dobrih praksi i osiguravanje praktičnih alata koji pomažu nacijama u izgradnji integriteta i smanjivanja rizika korupcije u sigurnosnom sektoru kroz jačanje transparentnosti.

U tom kontekstu Ministarstvo obrane je prošle godine izradilo i Upitnik samoprocjene integriteta. Slijedom dostavljenog odgovora i stručnih konzultacija koje su se održale u utorak, 5. travnja, bit će izrađena i konačna Procjena (Perr Review Report) čija je osnovna namjera identificiranje postojećih pozitivnih praksi u izgradnji integriteta i smanjenju rizika od korupcije u obrambenom sustavu te izdvajanje preporuka za dodatno unaprijeđivanje postojećih nacionalnih praksi i rješenja.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj NATO-ov tim se sastao s državnim tajnikom MORH-a Pjerom Šimunovićem, predstavnicima odgovornih cjelina MORH-a i Oružanih snaga RH, a predviđen je i susret predstavnika NATO-a i sa predstavnicima drugih tijela državne uprave i nevladinih organizacija u RH.Priopćenja