Okrugli stolovi o Strategiji nacionalne sigurnosti


Dva okrugla stola na kojima je prezentiran nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti održana su danas, u srijedu, 3. svibnja 2017. u Ministarstvu obrane te u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Tako je u Ministarstvu obrane održan okrugli stol s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora, dok je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan okrugli stol s braniteljskim udrugama.

Današnji sastanci nastavak su procesa izrade Strategije nacionalne sigurnosti u koji je uključena cjelokupna društvena javnost, a sve u cilju izrade što boljeg i kvalitetnijeg dokumenta koji će biti sveobuhvatan, racionalan i učinkovit.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je, kako je Povjerenstvo za izradu Strategije nacionalne sigurnosti od početka pristupilo ovoj važnoj tematici na sustavan način, nastojeći uključiti što veći broj predstavnika državnih tijela, predstavnika civilnih institucija, braniteljskih udruga, akademskih zajednica i svih zainteresiranih s obzirom da je pitanje nacionalne sigurnosti u interesu svih građana Republike Hrvatske. Istaknuo je da Strategija nacionalne sigurnosti mora definirati i razvoj koncepta domovinske sigurnosti, kao jednog od odgovora na sigurnosne ugroze i rizike.

Izrazio je zadovoljstvo što je u mogućnosti u ove važne procese uključiti i Hrvatski generalski zbor, odnosno hrvatske branitelje koji su temelj suvremene Republike Hrvatske. „Sustav domovinske sigurnosti mora biti u funkciji stvaranja i održanja pozitivne gospodarske klime i ukupnog gospodarskog prosperiteta kao i uspostavi sigurnijeg okružja na našim ulicama te je nužno da koordinirano djelujemo i integriramo sve sposobnosti i potencijale sustava javne sigurnosti, obrambenog, sigurnosno-obavještajnog sustava, sustava diplomacije i gospodarstva te ostalih državnih tijela i institucija“, zaključio je ministar Krstičević

Od osnivanja Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti u studenom 2016. godine, održano je pet sjednica. Na posljednjoj sjednici predstavljen je 3. nacrt prijedloga Strategije koji je od 28. travnja dostupan i zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Tijekom svibnja održat će se i planirani okrugli stolovi sa partnerima NATO-a, udrugama građana, znanstvenom zajednicom, Vojnim ordinarijatom i udrugom poslodavaca. Nakon šeste sjednice Povjerenstva, koja je planirana 12. lipnja, očekuje se upućivanje četvrtog Nacrta Strategije prema Vladi RH, a usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru očekuje se do sredine srpnja 2017.



Priopćenja