15 godina Zapovjedništva za potporu

U vojarni "Croatia" u Zagrebu danas je, u srijedu 3. svibnja 2017., svečano obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu (ZzP) Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

Uz sadašnje i bivše djelatnike postrojbe, svečanosti je nazočila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera (GS) OSRH general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a, OSRH i drugih državnih institucija te drugi gosti. 

Obrativši se postrojenim pripadnicima ZzP-a i gostima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da su tradicija i uspjeh današnjih ustrojbenih cjelina ZzP-a započele tijekom Domovinskog rata, kad su mnoge ratne akcije i operacije uvelike ovisile o pripadnicima logističkih postrojbi. "Mirnodopski ustroj donio je nove izazove u međunarodnom okružju, naročito u zadaćama potpore kontingentima OSRH u operacijama i misijama izvan Hrvatske", istaknula je predsjednica, te među zadaćama ZzP-a istaknula i potporu zemlje domaćina savezničkim i partnerskim postrojbama te pomoć hrvatskom stanovništvu i civilnim strukturama. "Logistički sustav i dalje mora biti jedno od prioritetnih područja razvoja i ulaganja MORH-a i OSRH-a", zaključila je predsjednica.

Državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić je istaknuo da su zadaće ZzP-a mnogobrojne. "Bez vaše fokusiranosti na njih naše Oružane snage ne bi mogle biti tako efikasne, a većina zadaća svih drugih dijelova ne bi bile izvedive bez vašeg angažmana. Upravo rezultati koje postižete u zemlji, ali i u misijama i operacijama diljem svijeta pokazuju kako je motiviran i profesionalan pripadnik Zapovjedništva naša najveća snaga", rekao je Ivić, podsjetivši da je MORH ovu godinu proglasio godinom vojnika, dočasnika i časnika. "To nikako nije samo fraza, već čvrsto opredjeljenje da se ljudima u sustavu iskaže poštovanje za plemenito djelovanje na korist Oružanih snaga i domovine Hrvatske", zaključio je državni tajnik.

Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović rekao je pripadnicima ZzP-a da su u petnaest godina izgradili postrojbu, očuvali kontinuitet, ali i razvili nove sposobnosti. "Dobro funkcioniranje logistike gotovo je sinonim za ukupno funkcioniranje OSRH", zaključio je general Matanović, dodavši da je uvjeren da će stečena znanja i iskustva postrojbe biti prenesena mlađim generacijama na najbolji mogući način, jer ZzP će morati biti spreman reagirati na nove zahtjeve, potrebe i zadaće.

Govoreći o korjenima postrojbe, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul je rekao da su razvoj i postignuti ciljevi ZzP-a rezultat ponajprije kontinuiteta i transformacije logističkih kapaciteta i logističkih postrojbi OSRH koje su pružale logističku, zdravstvenu i drugu potporu postrojbama i zapovjedništvima OSRH tijekom Domovinskog rata. Istaknuvši ulogu koju ZzP ima u svakodnevnom funkcioniranju OSRH, te onu koju je imao u ulasku i integraciji OSRH u NATO, te u međunarodnim misijama, vježbama i operacijama, Fuzul je naglasio: "ZzP će i u narednom razdoblju sve svoje potencijale i napore usmjeriti na provedbu svih aktivnosti sa svrhom kontinuirane i pravodobne potpore zapovjedništvima i postrojbama OSRH".
Nakon prigodnih obraćanja, najistaknutijim djelatnicama i djelatnicima ZzP-a uručena su odlikovanja, nagrade i pohvale. Za posjetitelje je bio organiziran i Taktičko tehnički zbor vojne opreme i naoružanja Zapovjedništva za potporu i Oružanih snaga RH, a hodni sastav Orkestra OSRH izveo je glazbeno-koreografski nastup. U ceremoniju svečanosti bile su uključene i Povijesne postrojbe Hrvatske vojske.

Misija ZzP-a je logistička i zdravstvena potpora postrojbama i zapovjedništvima Oružanih snaga u provedbi operacija u zemlji i inozemstvu na strateškoj i operativnoj razini, potpora stanovništvu i civilnim strukturama u operacijama otklanjanja posljedica uzrokovanih prirodnim i tehničkim nesrećama te organizaciji potpore zemlje domaćina (HNS) OS država NATO saveza i država partnera na teritoriju RH.



Priopćenja