Ministar Krstičević u obilasku požarišta kod Kistanja

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa svojim posebnim savjetnikom Božom Kožulom danas, u srijedu, 2. kolovoza 2017., u obilasku je požarišta kod Kistanja, gdje je trenutno na gašenju požara angažirano 50 pripadnika HKoV-a OS RH te dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), a temeljem odluke ministra Krstičevića, odobreno je korištenje do 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije.

Također, na gašenje požara kod Crvenog jezera u blizini Imotskog dodatno su upućena dva helikoptera Mi-8 MTV. Na ovom požarištu od popodnevnih sati angažirana su i dva Canadaira CL-415.

Na gašenje požara u mjestu Ugljan na otoku Ugljan u Zadarskoj županiji upućen je jedan Airtractor AT-802, dok su kod Knina na području Zelići-Ljubač angažirani jedan Canadair CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Prethodno su zračne  snage zajedno sa vatrogascima stavile pod nadzor požarište u Raslini kod Šibenika.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 147 požara (54 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1170 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 37 000 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasaca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.



Priopćenja