22. obljetnica vojno-redarstvene operacije "BLJESAK"

U Okučanima je danas, u ponedjeljak 1. svibnja 2017., svečano obilježena 22. obljetnica pobjedničke vojno-redarstvene operacije BLJESAK kojom je u svibnju 1995. godine oslobođena Zapadna Slavonija.

Uz brojne branitelje te članove obitelji i prijatelje poginulih i nestalih branitelja, svečanosti su nazočili Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog Stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, brojni visoki vojni i policijski djelatnici te predstavnici županija i općina, lokalne uprave i samouprave

Nakon čitanja imena svih poginulih i umrlih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji BLJESAK te polaganja vijenaca izaslanstava i paljenja svijeća u Spomen parku hrvatskim vitezovima kod Središnjeg križa, vojni ordinarij msgr Jure Bogdan je u molitvi odrješenja podsjetio na sve poginule i preminule branitelje kojih se sa zahvalnošću sjećamo. "Spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo tih hrabrih branitelja?", rekao je msgr Bogdan i zaključio "Svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i ništa od toga se ne može i neće izgubiti".
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako se s ponosom i dostojanstvom sjećamo vojno-redarstvene operacije BLJESAK te branitelja koji su tu veliku pobjedu izvojevali. "Sjećamo se svih naših suboraca koji su u ovu veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske založili svoje zdravlje i svoje živote. BLJESAK je pokazao hrvatsku odličnost i hrvatsku snagu, a bio je naznaka onoga što će uslijediti – veličanstvene Oluje" rekao je ministar Krstičević te zaključio: "Moramo se podsjećati snage zajedništva iskovane u Domovinskom ratu i prenositi istinu o teškoj oslobodilačkoj borbi mladim naraštajima. Moramo se podsjećati da nema pobjede, nema dostojanstva, nema uspjeha bez duha zajedništva. Budimo ponosni na ovaj dan, na značaj Bljeska, budimo ponosni na Domovinski rat jer to su temelji naše Hrvatske".    

Program obilježavanja obljetnice VRO BLJESAK započeo je u subotu 29. travnja susretom folklornih skupina Republike Hrvatske pod nazivom "Obnovimo baštinu", a nastavljen je 1. svibnja budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra OS RH. Predstavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OS RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa na HVU "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Također, otvorene su i sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko-posavske županije, a obilježavanju obljetnice pridružili su se svojim dolaskom i  maratonci "Hrvatski sokol" koji su prema Novskoj i Okučanima krenuli iz Nove Kapele te motoristi sudionici "5. Moto-defilea BLJESAK" iz svih krajeva Hrvatske.

U okviru programa obilježavanja obljetnice VRO BLJESAK pripadnici Počasno zaštitne bojne prikazali su ceremonijalne radnje s oružjem, pukovnija Vojne policije demonstrirala je pokaznu vježbu "Rad vojno-policijskih pasa", a Zapovjedništvo specijalnih snaga pokaznu vježbu "Bliska borba".



 



Priopćenja