Treći nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti

Treći nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti predstavljen je na sjednici Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti koja je danas, u utorak 25. travnja 2017. održana na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević tom je prigodom istaknuo kako je proces izrade Strategije inkluzivan i uključuje više od 150 stručnjaka iz raznih područja, od predstavnika državnih tijela, oporbe, neovisnih stručnjaka, braniteljskih udruga do predstavnika civilnog društva, te je naglasio kako je pitanje nacionalne sigurnosti nadstranačko pitanje oko kojeg je potrebno postići usuglašavanje stavova pozicije i opozicije, ali i šire društvene zajednice.


„Pitanje nacionalne sigurnosti u interesu je svih građana Republike Hrvatske“, rekao je ministar obrane Krstičević najavljujući kako će ovaj nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti od petka 28. travnja biti dostupan javnosti na tridesetodnevnom e-savjetovanju. Također, najavio je niz okruglih stolova i savjetovanja kojima će se o pitanju strateškog dokumenta konzultirati brojne društvene skupine, udruge, vojna izaslanstva zemalja partnera i predstavnici medija, nakon čega će, 12. lipnja, biti objavljen četvrti, završni nacrt Prijedloga Strategije a usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru očekuje se do sredine srpnja 2017. 
Povjerenstvo za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti osnovano je odlukom Vlade RH 3. studenog 2016., a u njega su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH te drugih tijela.



Priopćenja