Ministar Krstičević na Balkansymposium u RACVIAC-u

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju (RACVIAC- Središte za sigurnosnu suradnju) je danas, u ponedjeljak 24. travnja 2017., započeo dvodnevni simpozij o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi pod nazivom „Balkansymposium“ koji je okupio vojne izaslanike Savezne Republike Njemačke iz regije.

Programu otvorenja simpozija nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik SR Njemačke NJ.E.Thomas Eberhard Schultze, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici RACVIAC-a i drugi.

U svom pozdravnom obraćanju, otvarajući „Balkansymposium“, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je tradiciju prijateljskih, savezničkih i partnerskih odnosa Republike Hrvatske i SR Njemačke. Poželio je okupljenima da razmjena iskustava i informacija o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi bude jedan od temelja za poboljšanje suradnje sa zemljama u kojima vojni izaslanici SR Njemačke djeluju.

Također, ministar Krstičević naglasio je dosadašnje ali i buduće zajedničke aktivnosti kojima Republika Hrvatska i SR Njemačka potvrđuju dijeljenje istih vrijednosti i privrženost savezništvu.

„Sagledavanje stanja i tendencija u ovom dijelu Europe, sigurnosnih prijetnji i rizika je ono čemu i Republika Hrvatska poklanja iznimnu pozornost dajući svoj aktivni doprinos stabiliziranju situacije. Zahvaljujem Saveznoj Republici Njemačkoj na naporima i aktivnostima, na doprinosu kojeg ulaže kako bi prostor Jugoistočne Europe postao stabilniji i sigurniji, djelovanjem u okviru operacije Althea u Bosni i Hercegovini te KFOR na Kosovu“, rekao je ministar Krstičević. „Hrvatska je svjesna promijenjene sigurnosne paradigme i redizajniranjem sustava domovinske sigurnosti putem razvoja strateških dokumenata čini svoj sustav sposobnim da prevenira i sprječava rizike i ugroze s kojima smo suočeni“, istaknuo je ministar naglasivši kako je stabilnost i sigurnost Europe zajednički interes i SR Njemačke i Republike Hrvatske, a zajednički cilj je stabilnost i izgradnja takve sigurnosne arhitekture koja će svim građanima jamčiti mir i uvjete za napredak.

 I načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov je u svom obraćanju naglasio kontinuiranu suradnju koju SR Njemačka i Republika Hrvatska desetljećima grade na brojnim područjima. „Odnosi naših dviju zemalja oduvijek su na visokoj razini, a prije 26 godina kada je u našoj zemlji bjesnio rat, SR Njemačka je bila naš veliki prijatelj i saveznik. To nećemo nikada zaboraviti i vaša tada pružena ruka prijateljstva i partnerstva ostaje u trajnom sjećanju“, rekao je general zbora Mirko Šundov.

Pozdravne riječi uputili su i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik SR Njemačke, Thomas Eberhard Schultze te ambasador Haydar Berk koji su izrazili zadovoljstvo dugogodišnjom i uspješnom suradnjom dviju država te istaknuli važnost dijeljenja iskustava, znanja i prijateljske suradnje između EU i NATO članica, čime se pridonosi stvaranju mira i sigurnosti u regiji.



Priopćenja